Se hva du kan gjøre og oppleve i Tallinn

Gjennomsyret av middelaldermagi, men alltid i fremste rekke blant moderne: Tallinn tilbyr dagens reisende mye. Byen er stor og interessant nok til å fylle dager med utforsking, men også liten og kompakt nok til å gi deg en fullverdig Tallinn-opplevelse på bare noen timer.
Tallinn

Book din neste reise

Tallinn

Gamlebyen – Der Tallinns hjerte slår

Buktende brolagte gater og gatelykter av smijern. Gotiske spir og middelalderske markedsplasser. Cappuccino og Wi-Fi. Dette er byens berømte gamleby. Søker du en blanding av den historiske atmosfæren og nyskapende kulturen som definerer Tallinn, vil du finne det her. Denne klart avgrensede bydelen er bygd mellom 1200- og 1500-tallet, da Tallinn – eller Reval, som den da ble kalt – var et blomstrende medlem i Hansaforbundet, og med sine fargerike gavlhus, halvveis bortgjemte gårdsplasser og storslåtte kirker er helt berettiget byens største turistattraksjon. At alt dette ligger pent pakket innenfor en nesten intakt bymur perforert av vakttårn gir det en ekstra dose eventyrlig sjarm.
Tallinn

Sentrum – Der fortiden og nåtiden blandes

Med middelalderkirker side om side med moderne høyhus er Tallinn sentrum hjem for fascinerende kontraster. Området skilter med et antall store landemerker som ligger bare en kort spasertur fra hverandre. Blant disse finnes Rotermann-kvartalet, et 1800-talls industrikompleks som har blitt utviklet til et moderne shoppingkvartal med en svært unik urban vibe. Den som søker en dose kunst og kultur kan besøke det historiske estiske operahuset og oppleve en forestilling i et hus som blir regnet som et av 1900-tallets arkitektoniske mesterverk.
Tallinn

Kalamaja – trehus og bohemaktig sjarm

Dette rolige strøket har lenge vært kjent for sitt fargerike sammensurium av gammeldagse arbeiderklasseboliger. Gjennom det meste av Tallinns historie har Kalamaja fungert som byens fremste fiskerihavn. Navnet «Kalamaja» betyr faktisk direkte oversatt «fiskehus» på estisk, og fra 1300-tallet av har området tradisjonelt vært dominert av fiskere, fiskeselgere og båtbyggere. Alt dette ble forandret i 1870, da Tallinn fikk jernbaneforbindelse til St. Petersburg. Plutselig begynte enorme fabrikker å sprette opp i denne delen av byen, som førte til tilstrømming av tusener av nye arbeidere. Trehusene som ble bygd som boliger for disse arbeiderne ble Kalamajas arkitektoniske arv og er nå det som gir området dets uforglemmelige sjarm. De mest arkitektonisk enestående av disse blir kalt «Tallinn-hus». Disse to- til tre-etasjers leilighetshusene, bygd i 1920- og 30-årene, består av to symmetriske trefløyer, separert av et muret trappehus i midten. Det er i dag om lag 500 av disse i byen. Besøkende vil også legge merke til at noe av Kalamajas gamle industrielle infrastruktur er intakt og i drift. Estonia pianofabrikk (Kungla 41) er for eksempel kjent for å lage noen av verdens beste flygler. Mange fabrikkbygninger er derimot konvertert til nye bruksområder, som å gi rom for byens mest nyskapende kunstscene. Arkitektur- og historieinteresserte, eller alle som vil komme i kontakt med den litt røffere kanten av Tallinns kunstscene, bør avlegge Kalamaja en visitt. Det er en av byens såkalte trearkitekturområder og hjem for byens nye og store maritime museum, Sjøflyhavnen. Energiutforskingssenteret og Kalamjas barnemuseum Miiamilla er perfekte steder å besøke sammen med familien. I det siste har området fått en bohemaktig atmosfære ved å bli det foretrukne stedet å bo for den unge og kreative. Smart disponering av plassen og hengivenhet for lokale råvarer gjør de lokale serveringsstedene en integrert del av Kalamajas atmosfære. En god måte å oppleve dette bohemaktige fenomenet på, er å besøke Telliskivi kreative by (Telliskivi 60), en samling fabrikkbygninger som sakte har blitt omdannet til et populært sted å være for de som har sans for ukonvensjonelle restauranter, kunstutstillinger, håndbrygget øl, antikvitetshandler, alternativt teater og klubber.
Tallinn

Kadriorg – Elegant park og fin kunst

Kadriorg er et stille og grønt område i behagelig gangavstand fra gamlebyen. Etter at Russlands tsar Peter den store erobret Baltikum tidlig på 1700-tallet, anla han et gods med en offentlig park i dette området. Han kalte området Ekaterinenthal (Katarinas dal, eller Kadriorg på estisk) etter sin kone, Katarina I. Det barokke palasset han bygde – sammen med de omliggende skogene, dammene og fontene – er fortsatt områdets viktigste trekkplaster. Gjennom de to neste århundrene ble gatene nær parken omgitt av utsmykkede herskapshus av tre, ettersom Kadriorg utviklet seg til et eksklusivt boligområde. Det er ikke overraskende at området også spilte en rolle i den tidlige utviklingen av Estlands spa-kultur – det var her doktor Benedikt Georg Witte i 1813 anla det som skulle bli det første sjøbadet i det russiske imperiet. Også i dag er det et tegn på prestisje å ha Kadriorg som adresse. Estlands presidentresidens og mange utenlandske ambassader ligger her. Parken er fortsatt et av Tallinns favorittmål for en spasertur. Den er også verd å nevne for sin mangfoldige landskapsarkitektur, eksemplifisert av de mange mindre hagene på området, som den japanske hagen. Besøkende kan nyte en forfriskende kopp kaffe og ferske bakverk i en av de mange trivelige kafeene i området. Kulturelt innstilte besøkende bør merke seg at Kadriorg også er hjem for nasjonens beste kunstmuseer, de egenartige 1920- og 30-tallshusene til mange klassiske estiske forfattere og også et barnemuseum. Selve Kadriorg-slottet og det omfattende museet Kumu, som åpnet i 2006, er stedet å se landets samling av utenlandsk kunst, har utstillinger av både klassisk og moderne estisk kunst og er vertskap for internasjonale utstillinger.
Tallinn

Pirita – Strandopplevelser og historiske landemerker

Med sin populære strand, eventyrpark og småbåthavn er Pirita det best kjente stedet å dra for sommermoro i Tallinn. Området ligger bare få kilometer fra sentrum og har også storslått vakker natur og forfriskende furuduft. Tidlig på 1900-tallet begynte området ved sjøen å utvikle seg til et mål for søndagsutflukter og bading, og sandstranden er fortsatt et stort trekkplaster så snart det blir varmt i været. En stillere måte å nyte Pirita på er å krysse veien til Pirita-deltaet, der det finnes utleie av robåter, kanoer og vannsykler. Dette er stedet for Piritas eget lille stykke middelalderarkitektur – ruinene av St. Birgitta-klosteret fra 1400-tallet. Klosteret er fortsatt i drift i dag, selv om det ligger i en moderne bygning ved siden av ruinene. In 1980 ble seilregattaen under Moskva-OL holdt i Pirita, og området var også hjertet av den olympiske landsbyen. Besøkende kan nyte et måltid med sjøutsikt i en av pubene og restaurantene langs Pirita-stranden. Lenger inn i landet kan Pirita skilte med TV-tårnet i Tallinn, som har det høyeste utkikkspunktet i landet. Tallinns botaniske hage ligger i nærheten. Hagen er full av sjeldne planter, og er et perfekt sted for en spasertur eller treningsøkt.
Tallinn

Rocca al Mare – Sjøluft og rekreasjon

I vestkanten av byen ligger kystområdet Rocca al Mare. Navnet på området, som betyr «Klippen ved havet» på italiensk, stammer fra et sommergods som ble etablert her i 1863 av den lokale baronen Arthur Girard de Soucanton. Nå er godset hjemsted for det vidstrakte Estiske friluftsmuseum, en skogkledd park som gjenskaper tradisjonelt estisk bygdeliv. Museet rommer 74 bygninger fra de to siste århundrene og omfatter gårder, møller, vognhus, en bygdeskole, et kapell, en brannstasjon og mer. Museumsansatte i tidsriktige kostymer demonstrerer gamle håndverksteknikker og gir oss et glimt av livsstilen i forne tider. Området har også noen andre interessante attraksjoner, slik som Tallinn Zoo, som kan skilte med en av de beste samlingene i den nordisk-baltiske regionen, og senteret FK Keskus der de som søker adrenalin-kick kan prøve seg med gokart og paintball. De spennende serveringsmulighetene i området inkluderer familievennlige restauranter som vertshuset Kolu Kõrts i friluftsmuseet, og mer moderne restauranter som Lucca og Rucola, samt Café Lyon, kjent for sine kaker og bakverk. I tillegg ligger kjøpesenteret Rocca al Mare her, med et bredt utvalg av serveringsmuligheter, såvel som hundrevis av merkenavn, både lokale og internasjonale.
Tallinn

Nõmme – Landsbyen i byen

Såvidt innenfor bygrensen, langs sørvest-kanten av Tallinn, ligger et område som er så langt man kan komme fra travelheten, høyhusene og glassfasadene i storbyen. Nõmme er et stille skogområde fullt av hus fra 1920- og 30-årene som føles som en landsens småby. Det kan skilte med sitt eget historiske sentrum, komplett med bondemarked, nyåpnede kafeer og puber, og til og med sitt eget slott, for ikke å nevne mange andre attraksjoner. Om Nõmme oppleves som en småby helt frikoplet fra resten av byen, så er det en god grunn til det – før den ble oppslukt av Tallinn i 1940, så var den akkurat det. Området kan takke den baltisk-tyske landeieren Nikolai von Glehn (1841 - 1923) for sin eksistens, ikke bare lyktes han i å gjøre godset fra tsar-tiden til en virkelig by, men ble også kjent for sin eksentrisitet. Når alt kom til alt, gav han bort land mer eller mindre gratis, og det borgformede herregårdshuset han bygde utfordret alle konvensjoner. Glehns slott, omkring 2 km øst for Nõmme sentrum, er nå en av Nõmmes fremste severdigheter, i likhet med parken som omgir det. Blant de mer bisarre egenhetene Glehn fikk installert i parken er en enorm krokodille av granitt og en ruvende statue av Estlands mytiske helt, Kalevipoeg. Buss nummer 36 fra sentrum har hyppige avganger og bruker om lag 25 minutter til Nõmme holdeplass sentralt i området. Alternativt kan du ta et tog fra jernbanestasjonen Balti jaam sentralt i Tallinn til Nõmme jernbanestasjon.
Tallinn

Jomfru Maria-domkirken og tårnet

Middelalderkirken midt på Domberget (Toompea) er en av landets mest fascinerende historiske attraksjoner. Kirken, som tradisjonelt betjente adelen, er fylt med spektakulære treskjæringer og forseggjorte våpenskjold. Besøkende kan klatre opp i det 69 meter høye klokketårnet, bygd i 1779, for å nyte en overveldende utsikt over byen. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: Toom-Kooli 6
Telefon: +3726444140
Åpningstider: 01.11-31.03 tir-søn 9-15, 01.-30.04; 01.-31.10 tir-søn 9-16, 01-31.05; 01.-30.09 man-søn 9-17, 01.06-31.08 man-søn 9-18.
Tallinn

Estisk historisk museum - Storgildets hall

Dette innholdsrike museet presenterer Estlands historie fra forhistoriske tider og helt opp til slutten av 1900-tallet. Filmer og interaktive installasjoner viser hvordan folket her levde, kjempet og overlevde gjennom de siste 11 000 årene. Barna kan se om de finner museets egen drake, som har stått utstilt i hundreår på en søyle i bygget. Museets gårdsplass presenterer alle salgs ideelle ting for små gjester. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: Pikk 17
Telefon: +3726411630
Åpningstider: 01.05-30.09 man-søn 10-18, 01.10-30.04 tir-tor 10-18
Tallinn

Kiek in de Kök

Navnet på dette massive, 38m høye kanontårnet og museet over byens forsvarsverker betyr direkte oversatt “En kikk inn i kjøkkenet." Det var så høyt at vaktene i middelalderen spøkte om at de kunne se rett ned skorsteinene og inn i kjøkkenet på husene under. Pass på å få med deg kafeen i øverste etasje for vakker utsikt over gamlebyen. Inngang til Kiek in de Kök og bastion-tunnelene er gratis med Tallinn Card.
Adresse: Komandandi tee 2
Telefon: +3726446686
Åpningstider: 01.03-31.10 tir-søn 10.30-18, 01.11-28.02 tir-søn 10-17.30
Tallinn

Kohtuotsa utsiktsplattform

På det østlige hjørnet av Domberget (Toompea) ligger en ganske så rommelig utsiktsplattform med uforglemmelig utsikt over middelalderkvarteret mot det mer moderne distriktet som utgjør bakgrunnen. Herfra kan du se de fleste av Tallinns spir, selv det høyeste av dem, nemlig byens TV-tårn i det fjerne. Om sommeren tar utekafeen og dansekveldene over plassen.
Adresse: Kohtu 12
Tallinn

Rådhusplassen

Fra denne plassen kan du, om du strekker og bøyer deg litt, se toppen av alle gamlebyens fem spir. I dag er plassen fortsatt byens sosiale hjerte, stedet for utendørskonserter, håndverksmesser og middelaldermarkeder. Hver vinter er den hjem for byens juletre – en tradisjon som går helt tilbake til 1441 – og et sydende julemarked. Om våren er den stedet for gamlebydagene, en festival som er en moderne versjon av et middelaldersk karneval, der middelaldertradisjonene blir holdt i live.
Adresse: Raekoja plats
Tallinn

Sjøflyhavna

Med hjelp av moderne multimedia forteller Sjøflyhavna, som ligger i trehusbebyggelsen i Kalamaja, spennende historier om Estlands maritime og militære historie og lover et "hav av spenning" for hele familien på et område så stort som 2 millioner A4-sider lagt side om side. Museets utstilling, som omfatter mer enn et par hundre store gjenstander, revitaliserer Estlands fargerike historie. Utendørs kan gjestene besøke en samling historiske skip, inklusive Suur Tõll, som er Europas største dampisbryter. Gratis inngang til hele komplekset med Tallinn Card.
Adresse: Vesilennuki 6
Telefon: +3726200545
Åpningstider: 01.05-30.09 man-søn 10-19; 01.10-30.04 tir-søn 10-19;*30-31.12.2013 10-17 *01.01.2014 10-17 *06.01.2014 10-17
Tallinn

Kadriorg slott - Kadriorg kunstmuseum

En tur til Tallinn er ikke noen tur til Tallinn før du har besøkt dette praktfulle palasset av nordlig barokk som Peter den store bygde for sin kone, Katarina I, tidlig på 1700-tallet. Det storslagne palasset tegnet av den italienske arkitekten Niccolo Michetti og de velstelte hagene omkring det er et ydmykende eksempel på tsarrikets overdådighet, men en like viktig grunn til et besøk er det at slottet også huser det estiske kunstmuseets samling av utenlandsk kunst. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: A. Weizenbergi 37
Telefon: +3726066400
Åpningstider: 01.05-30.09 tir, tor-søn 10-17; ons 10-20, 01.10-30.04 tor-søn 10-17; ons 10-20 *30.12.2013 11-18 *31.12.2013 11-15
Tallinn

Kunstmuseet Kumu

Ansett som et moderne arkitektonisk mesterverk. Kurver og skarpe kanter framhever konturene av denne kopper- og kalksteinsstrukturen, som er bygd inn i siden av en kalksteinsklippe. Museets program omfatter kunst fra 1800-tallet og fram til i dag, estisk kunst fram til 2. verdenskrig, kunst fra Sovjettiden og et program med midlertidige utstillinger av samtidskunst. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: A. Weizenbergi 34
Telefon: +3726026000
Åpningstider: 01.05-30.09 tir, tor-søn 11-18; ons 11-20, 01.10-30.04 tor-søn 11-18; ons 11-20 *30.12.2013 11-18 *31.12.2013 11-15
Tallinn

TV-tårnet i Tallinn

Tårnet ble bygd for Moskva-OL i 1980 og gjennomgikk en omfattende fornying i 2012. Tallinns 314 meter høye TV-tårn er en av byens mest populære turistattraksjoner. I tillegg til den utrolige panoramautsikten fra observasjonsdekket i 170 meters høyde, vil besøkende bli bortskjemt med en ordentlig TV-studio-opplevelse og en interaktiv utstilling. Med Tallinn Card er besøk ved TV-tårnet gratis.
Adresse: Kloostrimetsa tee 58a
Telefon: +3726863000
Åpningstider: 01.05 - 30.09 man-søn 10-19; 01.10 - 30.04 ons-man 11-18
Tallinn

Det estiske friluftsmuseet

Dette museet lar deg reise tilbake i tid til det gamle estiske jordbrukssamfunnet. Den store, skogkledde parken er fylt med halmtekte gårdshus fra perioden mellom 1700- og 1900-tallet, vindmøller, et trekapell og en landsens skole, og har ansatte som demonstrerer hvordan folk levde og arbeidet i gammel tid. Et ideelt sted for familien å ta en piknik og en pause fra bylivet. Fri inngang til museet og leie av audioguide med Tallinn Card.
Adresse: Vabaõhumuuseumi tee 12
Telefon: +3726549100
Åpningstider: 23.04-28.09 man-søn 10-20, 29.09-22.04 man-søn 10-17
Tallinn

Katarina-gangen

Det som gjør denne kanskje mest pittoreske av gamlebyens gater så interessant er at den er hjem for Katarina-lauget, en samling av kunstverksteder der kunstnere bruker tradisjonelle metoder til å skape og selge glassvarer, hatter, tepper, keramikk, smykker, håndmalt silke og andre varer.
Adresse: Vene 12
Tallinn

Nikolaikirken og museet

I dette imponerende 1200-talls-byggverket finner vi nå et museum over kirkekunst, med gravsteiner fra middelalderen, forseggjorte altertavler og Tallinns mest berømte maleri, 1400-tallsmaleren Bernt Notkes nifse verk, Dødsdansen. Akustikken i bygningen gjør den også til et førsteklasses konsertlokale, med orgel- eller koropptredener nesten hver helg. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: Niguliste 3
Telefon: +3726314330
Åpningstider: ons-søn 10-17
Tallinn

Patkuli utsiktsplattform

Utsiktsplattformen på nordsiden av Domberget ligger synlig til på kalksteinsklippen. Til høyre vil du se bymuren med forsvarstårnene. Til venstre ligger Kalamaja- og Pelgulinn-områdene, med jernbanestasjonen som landemerke. En svingete serie trappetrinn, bygd i 1903, fører ned klippeveggen mot Nunne-gata og Snelli-parken under.
Adresse: Rahukohtu 3
Tallinn

Aleksander Nevskij-katedralen

Denne spektakulære løkkuppelstrukturen på toppen av Domberget er Estlands viktigste russisk-ortodokse katedral. Den ble bygd i 1900, da Estland var del av det russiske tsar-imperiet, og var opprinnelig tenkt som et symbol på imperiets overherredømme. Kirketårnene huser den mest kraftfulle samling av kirkeklokker i Tallinn, bestående av 11 klokker, inkludert den største i byen.
Adresse: Lossiplats 10
Telefon: +3726443484
Åpningstider: 01.05-30.09 søn-fre 8-19 lør 8-20
Tallinn

Olavskirken og tårnet

Det var en gang, eller mer nøyaktig mellom 1549 og 1625, at denne gotiske kirken fra 1300-tallet ble regnet som verdens høyeste byggverk. Med sitt gigantiske 159-meters spir, ment som et landemerke for skip på vei inn, viste seg også som en svært effektiv lynavleder. Gjennom kirkens historie har lynet slått ned gjentatte ganger i spiret, og har ført til at strukturen har brent ned til grunnen tre ganger. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: Lai 50
Telefon: +3726412241
Åpningstider: 20.04-30.06 man-søn 10-18; 01.07-31.08 man-søn 10-20; 01.09-31.10 man-søn 10-18
Tallinn

Tallinns bymur

Med 1,9 km av den originale bymuren fortsatt intakt kan Tallinn skilte med et av Europas best bevarte middelalderske festningsverk sammen med 20 forsvarstårn. Faktisk er systemet av murer og tårn rundt gamlebyen en stor del av det som gir den en eventyrlig sjarm. Gratis med Tallinn Card.
Adresse: Väike-Kloostri 9
Telefon: +3726449867
Åpningstider: 01.10 - 30.04 man-søn 10-18; 01.05 - 30.09 man-søn 9-19
Tallinn

Rådhusapoteket

Denne interessante vesle forretningen på hjørnet av Rådhusplassen har holdt åpent siden 1422 og er dermed Europas eldste apotek med kontinuerlig drift. Marsipan var en av apotekets bestselgere, og den lokale legenden insisterer på at det faktisk var her marsipanen ble oppfunnet på 1400-tallet, da som legemiddel.
Adresse: Raekoja plats 11
Telefon: +3726314860
Åpningstider: tir-lør 10-18
Tallinn

Danskekongens hage

¬Dette åpne, hagelignende området ved foten av Toompea-berget er det danske flaggets legendariske fødested. Dette fredfulle stedet plassert mellom bymuren og nedre by kalles Danskekongens hage fordi det skal ha vært her Kong Valdemar II av Danmark og hans tropper slo leir før de erobret Toompea i 1219. Viktigere er at det danske flagget Dannebrog ifølge en velkjent legende skal ha blitt til akkurat her. Ifølge historien holdt Valdemars styrker på å tape slaget med esterne da himmelen plutselig åpnet seg og et rødt flagg med et hvitt kors seilte ned fra skyene. Danskene tok dette som et hellig tegn og fikk styrke til å vinne. I dag er hagen et sted der de lokale anerkjenner rollen Danmark har spilt i Estlands historie. Halvveis ned trinnene mot Rüütli-gata kan du se et jernsverd og et skjold med et dansk kors, og hver sommer feires Dannebrogs dag her.
Adresse: Lühike jalg 9a
Tallinn

Det estiske sjøfartsmuseet – Tjukke Margareta-tårnet

Dette museet er viet alle sjøfartsaspektene ved Estlands historie og ligger i et av Tallinns tjukkeste kanontårn. Tjukke Margareta-tårnet (Paks Margareeta) og den tilknyttede store kystporten (Suur Rannavärav) er to av Tallinns mest imponerende forsvarsverk og vokter nordenden av Pikk-gata. De ble ikke bare bygd for å forsvare byen fra sjøsiden, men også for å gjøre inntrykk på alle besøkende som ankom via havna. I dag er kanontårnet Tjukke Margareta hjem for Estlands maritime museum, som gir et detaljert blikk på nasjonens sjøfartshistorie ved å stille ut ting som fiskeutstyr fra steinalderen, antikt dykkerutstyr, gjenstander som er berget opp fra gamle vrak, og til og med hele styrehuset fra en tråler fra 1950-tallet. Det omfattende museet dekker fire etasjer i det historiske tårnet. Fra mai til september kan gjestene ta trappene til toppen for å få en flott prospektkortutsikt over havna og gamlebyen, supplert med kalde forfriskninger fra iskremkafeen. Den store kystporten er sammen med Viru-porten den siste av seks porter som i middelalderen kontrollerte adkomsten til byen. Portsystemet her i Pikk-gata stammer fra 1300-tallet, men det var gjennom ombygging tidlig på 1500-tallet at kanontårnet Tjukke Margareta ble lagt til. Det kraftige, runde tårnet, bygd mellom 1511 og 1530, har en diameter på 25 meter, høyde på omkring 20 meter og opp til 5 meter tykke vegger. Opphavet til navnet Tjukke Margareta er et mysterium. Noen teorier insisterer på at navnet kommer fra en av de større kanonene, mens andre viser til en kokke ved navn Margareta som skal ha arbeidet her. Uansett har tårnet fylt en rekke ulike funksjoner gjennom sin historie. Det har vært krutt- og våpenlager såvel som fengsel. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: Pikk 70
Telefon: +372 641 1408
Åpningstider: 01.05–30.09 man–søn 10–18, 01.10–30.04 tir–søn 10–18
Tallinn

Estisk naturhistorisk museum

Estisk naturhistorisk museum forteller historier om den estiske naturen og hjelper deg å forstå dens hemmeligheter. Museet gir et fascinerende blikk på Estlands skapninger og habitater, så vel som dyrelivet i hele verden. Hvert år er det en rekke midlertidige tematiske sesongutstillinger med alt fra levende edderkopper og spiselige og giftige sopper til mineraler. Disse utstillingene er fulle av ny kunnskap, erfaring og inspirasjon. Sjø- og elvehallen presenterer det rike dyrelivet langs de baltiske kystene, elvene og myrene. Her kan du få en kikk på den gigantiske europeiske mallen eller sjekke fargen på beverens tenner. Skoghallen ønsker deg velkommen med en rik utstilling av pattedyr, fugler og insekter. Her kan du finne både et flygende ekorn og en elg – det største pattedyret i Estlands skoger. Du kan også se en bjørnebaby i øynene eller bivåne en ulvs bragder. I oppdagelsesrommet kan du røre, høre, se og lukte verden slik dyr ser den. Du kan ta en kikk gjennom øynene til en flue, en hund eller en fisk, og prøve ut hvordan en flaggermus eller elefant hører. En audioguide er tilgjengelig på estisk, russisk, engelsk og finsk. Gratis inngang til museet med Tallinn Card.
Adresse: Lai 29a
Telefon: +372 641 1739
Åpningstider: Ons, fre–søn 10–17, tor 10–19
Tallinn

Svarthodenes hus

Denne vakre gildehallen i renessanse-stil er virkelig en stjerne blant gamlebyens arkitektoniske skatter. En eneste titt på hallen fra utsiden, særlig den intrikat dekorerte, røde, grønne og gylne døren, er nok for å forklare hvorfor den er et fast innslag ved enhver postkort-stand i Tallinn. Det er også et must å se interiøret. Den var det historiske hjemmet for Svarthodenes brorskap, et middelaldersk gilde bestående av unge, enslige kjøpmenn og utlendinger. Gildets skytsengel var mauriske St. Mauritius – hans profil er avbildet på brorskapets våpenskjold. Selve brorskapet, som ble dannet omkring 1399, var kun aktivt i Estland og Latvia og fikk aldri fotfeste i resten av Europa. Det er interessant å legge merke til at det i Middelalderen hørte til brorskapets plikter å sette opp Tallinns juletre på Rådhusplassen hvert år. Dette er registrert minst så tidlig som 1441, noe som gjør Tallinn til den første byen i Europa med tradisjon for et offentlig juletre. Det stod trolig et bolighus fra 1300-tallet her da Svarthodene kjøpte eiendommen på tidlig 1500-tall. De satte umiddelbart inn en ny hall med tak uten buer, men omfattende ombygging ble igangsatt i 1597 da den nederlandske renessanse-fasaden ble bygd, med et vell av ornamenter og utskjæringer. Den iøynefallende ytterdøren er fra 1640. Inne kan du se en to-navet, hvelvet hall som ble kjøpt fra St. Olavs-gildet like ved og er fra 1400-tallet. Bygningen brukes ofte til konserter og andre gallaarrangementer, og alle arrangementer som holdes her vil selvsagt få en tidløs kvalitet. Stengt under konserter og andre begivenheter.
Adresse: Pikk 26
Telefon: +372 631 3199
Tallinn

Kalevs marsipanmuseumsrom

Se nærmere 200 intrikate marsipanfigurer og produksjonen av Tallinns favorittsøtsak ved denne historiske butikk-museums-kafeen. I Kalevs marsipanmuseumsrom vil du lære alt om Tallinns kjærlighetsforhold med marsipanen. Du vil finne dusinvis av utrolige marsipankreasjoner så vel som marsipanformer tilhørende Georg Stude, som grunnla forretningen for over ett århundre siden. Barn og voksne kan se marsipanfigurer bli håndmalt og selv prøve seg i kunsten i et verksted. Innehavere av Tallinn Card kan hente en liten gave i skranken.
Adresse: Pikk 16
Telefon: +372 646 4192
Åpningstider: Man–lør 10–21 søn 10–20
Tallinn

Jomfrutårnet

Utforsk dette robuste 1300-talls-tårnet, nipp til kaffe i den fasjonable kafeen eller gå langs bymuren for noen utrolige utsiktspunkter. Jomfrutårnet, et av de mest berømte av Tallinns middelalderske forsvarstårn, ble nylig renovert og gjenåpnet som museum, komplett med utstillingshall mellom hvelvene i kjelleren. Den vidgjetne kafeen, som var en stor hit på 1980-tallet, har også gjenoppstått i sin gamle prakt. Meghede torne, som det opprinnelig ble kalt, ble bygd 1370–1373 sammen med muren som går gjennom Danskekongens hage. I 1461–62 ble hele komplekset gjort høyere, en ny brystning med tak og en ny type smutthull ble lagt til, og underlaget i skyteskårene ble endret for å støtte tyngre våpen av grovere kaliber. Tårnet ble skadet under den liviske krig (1558–1583), noe som ble slutten på dens militære forsvarsfunksjoner. Ikke lenge etter gjorde den nye tidens bastioner alle Tallinns middelalderske forsvarstårn avleggs. Tårnet ble brukt som bolig fra 1842 til 1960. Etter andre verdenskrig var dette hjem for Karl Burman, en av Estlands største arkitekter. En grundig restaurering ble igangsatt i 1968. Nyttårsaften 1980/1981 ble den originale Café Neitsitorn født. Tross sin ekstreme popularitet overlevde ikke kafeen den økonomiske uroen på 1990-tallet, men nå har den funnet nytt liv og rikelig av ivrige kunder. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: Lühike jalg 9a
Telefon: +372 601 2751
Åpningstider: Tir–lør 12–19
Tallinn

Dukketeatermuseet NUKU

Ved dette gøyale og høyteknologiske museet får gjestene titte bak kulissene på byens berømte dukketeater som har vært i drift siden 1952. Museet forteller teaterets historie og stiller ut dusinvis av dukkene som har hatt hovedroller i de populære stykkene. Utstillingen inkluderer dukker fra hele verden og et 'Skrekkabinett' der de 'skumleste' dukkene er trygt forvart. En glassbru leder til verkstedene der dagens dukker produseres, og lar gjestene se kunstnerne i aksjon. En mengde interaktive videoskjermer gjennom museet bidrar til opplevelsen. Ved museets 'e-postkontor' kan du til og med gjøre et bilde av deg selv til en dukketeaterfigur og enten sende det på e-post til deg selv eller, mot et lite gebyr, få laget det om til et suvenirjakkemerke eller nøkkelring. De små kan ønske seg noe ved ønskebrønnen ved å kaste inn en mynt eller prege sin egne spesielle NUKU-mynt. Gratis inngang med Tallinn Card.
Adresse: Lai 1
Telefon: +372 667 9555
Åpningstider: 01.09–31.05 tir–søn 10–19, 08.06–31.08 tir–søn 11–18
Tallinn

Tallinn bymuseum

Dette omfattende museet i et kjøpmannshus fra 1300-tallet gir en utmerket introduksjon til Tallinns historie. Det dekker alle de vesentlige aspektene ved byens fortid og utvikling. Forskjellige sider ved middelaldersamfunnet blir forklart ved en kombinasjon av tekster, gjenstander, modeller i full størrelse og lydeffekter. De øvre etasjene inneholder utstillinger av høy kvalitet som handler om livet på 1900-tallet, uroen under krigene, den sovjetiske okkupasjonen og til slutt gjenopprettelsen av Estlands selvstendighet. Fri inngang til museet og leie av audioguide med Tallinn Card.
Adresse: Vene 17
Telefon: +372 615 5180
Åpningstider: 1.03–31.10 tir–søn 10.30–18, 1.11–28.02 tir–søn 10–17.30
Tallinn

Rådhuset i Tallinn

Ingenting signaliserer makt som det imponerende gotiske rådhuset som dominerer middelalder-Tallinns mest prominente plass. Det ble bygd i 1402–1404 som møtested for de styrende borgermestrene og har helt siden den tid vært en praktattraksjon i byen. I dag er rådhuset – det eneste bevarte gotiske rådhuset i Nord-Europa – først og fremst brukt til konserter eller for mottakelse av konger eller presidenter på besøk. Se nøye på toppen av spiret for å få øye på værhanen Gamle Tomas (estisk Vana Toomas), et Tallinn-symbol som har stått vakt her siden 1530. I juli og august er Rådhuset åpent for besøkende som museum. Innsiden av bygningen er virkelig imponerende, med fargerike møtesaler, hvelvede himlinger, intrikate utskjæringer og noen av byens høyest verdsatte kunstskatter, inklusive den berømte utskårne Tristan og Isolde-benken. Fra juni til august kan besøkende gå opp i det 64 meter høye tårnet for å få en utrolig utsikt over gamlebyen, og gå ned i kjelleren for midlertidige utstillinger.
Adresse: Raekoja plats 1
Telefon: +372 645 7900
Åpningstider: 05.06.2015–05.10.2015, man–søn 9.30 - 17.30
Tallinn

Toompea slott

Toompea slott, som klynger seg til en kalksteinsklippe og rager over resten av byen, har alltid vært et maktsentrum i Estland. Helt siden de tyske Sverdridderne først bygde en steinfestning her i 1227–29 har alle fremmede makter som har styrt Estland brukt dette slottet som sin base. I dag er det passende nok tilholdsstedet for Estlands parlament. Slottet har blitt fornyet utallige ganger gjennom århundrene, men har fortsatt den grunnleggende formen den fikk på 1200- og 1300-tallet. Fra forsiden kan besøkende se et rosa, barokt palass fra Katarina den stores tid. En kikk fra motsatt side, synlig fra foten av berget, gir et mer middelaldersk perspektiv. Fra Guvernørens hage ved sørkanten av slottet kommer det 46 meter høye tårnet Pikk Hermann til syne. Tårnet er et levende nasjonalsymbol: Tradisjonen sier at den nasjonen som har heist flagget over Pikk Hermann, også er den som styrer Estland. Hver dag ved soloppgang blir det estiske flagget heist over tårnet til lyden av nasjonalsangen.
Adresse: Lossi plats 1a
Telefon: +372 631 6345
Tallinn

Tårnplassen

I 1931–33 ble parken gjort om til kommunal park. Området ble restaurert i 1990 og en rund åpen plass ble lagt til i 2009. I dag kan plassen skilte med lekeplasser og treningsområder, og har blitt kjent for Tallinn internasjonale blomsterfestival som går av stabelen her hver sommer. Med nesten 2 km av den originale bymuren fortsatt intakt kan Tallinn skilte med et av Europas best bevarte middelalderske festningsverk. Faktisk er systemet av murer og tårn rundt gamlebyen en stor del av det som gir den en eventyrlig sjarm.
Adresse: Rannamäe tee, Nunne
Tallinn

Viru-porten

Dette paret av pittoreske, eføykledde tårn ved inngangen til Viru-gata er ofte det første glimtet besøkende får av gamlebyen. Ingen som passerer kan lastes for å tenke at de har forlatt 2000-tallet og havnet midt på 1700-tallet. Tårnene er faktisk bare de ytre portene i det som var et mer komplekst portsystem bygd på 1300-tallet. Det inkluderte et stort, firkantet tårn som stod lengre bak langs gata, nær bymuren man fortsatt kan se. Det meste av porten ble revet på 1880-tallet for å gi plass for trafikken, men disse to tårnene ble stående og har siden blitt et av byens symboler.
Adresse: Viru
Tallinn

Frihets plassen

Fra slutten av tsar-tiden og gjennom Estlands første selvstendighetsperiode har denne åpne plassen ved kanten av gamlebyen vært både et stolt nasjonalt symbol og et populært samlingssted for folket. Monumentet over frihetskrigen står til minne om Estlands harde kamp i årene 1918 – 1920 for å frigjøre seg fra fremmed styre.
Tallinn

Telliskivi kreative by

Telliskivi kreative by er et nytt kunstner-vennlig kompleks som har blitt et populært sted å være for både shoppere og restaurantgjester. Plassert i et gjenvunnet fabrikkområde ikke langt fra gamlebyen er det Estlands største kreative økonomiske forretningssenter som bringer sammen en variert samling av aktiviteter og bedrifter. Det finnes for eksempel et 160-seters spisested, en barnehage, et trykkeri, en møbelforretning, et teater og et bokantikvariat. Tirsdagskvelden holdes det dansekvelder, lørdager loppemarked. Mer enn noe annet er dette senteret et bohemaktig sted for avslapning og forretninger som oppmuntrer folk med like interesser til å komme sammen. Spisesteder og barer i Telliskivi kreative by: F-hoone Foody Allen Frenchy Kivi Paber Käärid Lendav Taldrik Reval Café Pudel Baar Butikker i Telliskivi kreative by: Homeart KEEP Les Petites Minu Väike Maailm Moegurmaan Mööbeldaja Raamaturing
Adresse: Telliskivi 60a
Telefon: +372 504 7353
Tallinn

Dominic

Førsteklasses europeisk servering og suverent restaurert middelaldersk interiør gjør dette gamleby-stedet til et utmerket valg for den som ønsker noe utenom det vanlige. Dominic kaller seg også 'vinrestaurant', og stedets kunnskapsrike sommelier har noen av byens beste årgangsviner på lager.
Adresse: Vene 10
Telefon: +372 641 0400
Åpningstider: Man-fre 12-24 Søn 12-21
Tallinn

Elevant

Gå opp vindeltrappen av jern og sett deg i en kurvstol for å nyte Elevants fredelige, sofistikerte atmosfære. Her finner du et utvalg av smakfulle indiske standardretter, sammen med vågale retter som villsvinkebab og elgkarri, alt servert av en vennlig stab. For en annerledes dessert, prøv den friterte banan i knasende sprø kikert-deig.
Adresse: Vene 5
Telefon: +372 631 3132
Åpningstider: Man-søn 12-23
Tallinn

Leib Resto ja Aed

Dette er en moderat priset restaurant som tilbyr enkel mat i en avslappet atmosfære. Høydepunktet ved restauranten er det håndlagde brødet. Den som ønsker å være i Tallinn og under Toscanas sol på en gang bør ta turen til Leib. Stedet ligger som en bystat på grensen til gamlebyen, omgitt av bymuren, med en utmerket hage på innsiden, også om vinteren. Leib modige stab, med kjøkkensjef Janno Lepik og Baltikums beste sommelier Kristjan Peäske, gjør sit aller beste for å servere lokal, fersk og sesongriktig mat slik at lyset alltid kan skinne i øynene på servitørene såvel som gjestene. Den nydelige, frodige hagen med sin lille sandkasse for barn gjør stedet særlig koselig om sommeren.
Adresse: Uus 31
Telefon: +372 611 9026
Åpningstider: Man-søn 12-23
Tallinn

Pegasus

Slik navnet lover fokuserer denne skarpe restauranten i gamlebyen på fiskeretter av alle slag – fra sildefilétsalat og tigerrekepasta til ovnsbakt småørret – og den byr også på et dugelig utvalg viner. Det finnes også noen fiskefrie retter, slik som risotto og biffburger, og restauranten åpner tidlig for å servere definitivt fiskefrie omeletter og grøt.
Adresse: Harju 1
Telefon: +372 662 3013
Åpningstider: Man-tor 12-23 Fre-lør 12-24 Søn 12-23
Tallinn

Tchaikovsky

Ultra-elegante Telegraaf Hotel har skapt denne supre restauranten som kombinerer tradisjonene fra russisk og fransk kjøkken til en symbiose av rike smaker. Chef de Cuisine Vladislav Djatšuk, som i 2009 var finalist ved den verdensledende gastronomiske konkurransen Bocuse d'Or, har gjenskapt oppskriftene fra glemte mestere og tilført dem sin egen efaring og visjon.
Adresse: Vene 9
Telefon: +372 600 0610
Åpningstider: Man-fre 12-15 og 18-23 Lør-søn 13-23
Tallinn

Rataskaevu 16

Denne restauranten i gamlebyen har blitt en favoritt blant Tallinn-boere så vel som tilreisende, med sin velsmakende mat og vennlige service som får alle gjester til å kjenne seg velkomne. Om sommeren er terrassen åpen, der du kan spise middag og tilbringe tiden, beskyttet fra vind og støy. Brødet bakt på stedet er definitivt verdt å prøve. Stedet er populært, så det lønner seg å reservere plass.
Adresse: Rataskaevu 16
Telefon: +372 642 4025
Åpningstider: Søn-tor 12–23, fre–lør 12–24
Tallinn

Controvento

Denne fascinerende restauranten gjør mest mulig ut av sin unike beliggenhet – du finner den halvveis ned den vidgjetne Katarina-gangen i hjertet av Tallinns middelalderske latinske kvarter. Den har lenge vært kjent i Tallinn for den førsteklasses tradisjonelle italienske maten, servert i uforglemmelig sjarmerende, århundregamle spisestuer.
Adresse: Vene 12
Telefon: +372 644 0470
Åpningstider: Man-søn 12–22:45
Tallinn

Chedi

Dette stedet, drevet av samme gruppe som har skapt lysende restauranter som Bocca, Tchaikovsky og andre prisvinnere, tilbyr asiatisk-inspirerte kreasjoner som stekt kylling i Singapore-stil og mongolsk viltsteik. Den grillede lammekoteletten med sjokoladesaus er en favoritt.
Adresse: Sulevimägi 1
Telefon: +372 646 1676
Åpningstider: Man-tor 12–23, fre–lør 12–24, søn 13–22
Tallinn

Krua

Denne moderne Thai-restauranten ligger i et vakkert trehus fra 1800-tallet, på hjørnet av de yrende gatene Vana-Viru og Aia. Her vil du finne et bredt utvalg av autentiske Thai-karriretter, supper og salater, nylaget av kokkene fra Thailand.
Adresse: Aia 4
Telefon: +372 646 2613
Åpningstider: Man-tor 12–22, fre 12–23, lør 13–23, søn 13–22
Tallinn

Kaerajaan

Originalt interiør og innovative retter gjør Kaerajaan et flott sted for å oppleve en moderne vri på tradisjonell estisk mat. Den komfortable restauranten, som ligger like ved Rådhusplassen, har tatt navnet fra en gammel folkesang og -dans, og både dekoren og maten gir gjenklang fra nasjonens etniske kulturarv. Med Tallinn Card får du 15% rabatt på mat og drikke (unntatt spesialtilbud).
Adresse: Raekoja plats 17
Telefon: +372 615 5400
Åpningstider: Man-søn 12–23
Tallinn

La Bottega

Middelalderske bjelker, storslagne trapper og vegger med vin gir avslappet raffinement til denne italienske destinasjonens grunnstemning. Menyen byr på mange av de kjente og kjære klassikerne, sammen med noen overraskelser, som en lasagne laget med villsvin.
Adresse: Vene 4
Telefon: +372 627 7733
Åpningstider: Man-tor 12–23, fre–lør 12–24, søn 13–22
Tallinn

Hermitage

En koselig restaurant i boutique-hotellet St. Petersbourg i hjertet av gamlebyen, Estlands eldste hotell, åpnet i 1850. Restaurantmenyen følger tradisjonene i russisk kjøkken, men rettene blir servert med en moderne vri. Eksempler fra Hermitage-menyen inkluderer et utvalg av håndlaget pelmeni eller saktestekt andehjerte. Den legendariske Kiev-kyllingen og boeuf a la tartar er også tilgjengelige. Det er bare ett valg du aldri kan vite hva vil inneholde – en seksretters overraskelsesmeny, laget spesielt for gjesten av kjøkkensjefen personlig.
Adresse: Rataskaevu 7
Telefon: +372 628 6560
Åpningstider: Man-søn 12–23
Tallinn

Peppersack

Sultne middagsgjester flokker seg om Peppersack, en middelalderrestaurant i gamlebyen, for å nyte rikelige måltider, smake god drikke og bivåne sverdkampen (hver kveld klokka 8) i den livlige, historiske 14-talls atmosfæren. Bestill Oldermann Johans spesial eller mester Hans' festmåltid og nyt det sammen med litt gløgg. Med Tallinn Card får du 10% rabatt på mat fra à la carte-menyen.
Adresse: Viru 2
Telefon: +372 646 6800
Åpningstider: Man-lør 8–24, søn 9–23
Tallinn

Balthasar

Dette paradiset for hvitløkselskere har funnet seg til rette i sine velvalgte lokaler over det historiske Rådhusapoteket. I tillegg til sitt vakre, gammeldagse interiør og utsikten over gamlebyens mest berømte plass byr den på en meny der nesten alt er lagd med hvitløk, inklusive iskremen.
Adresse: Raekoja plats 11
Telefon: +372 502 9077
Åpningstider: Man-søn 12–24
Tallinn

Silk Sushi Bar

Diskret raffinement og utmerket sushi er spesialitetene ved denne høyt verdsatte restauranten. Hver av avdelingene har en litt ulik atmosfære, der flaggskipet i Kullassepa gir den mest formelle opplevelsen og har det bredeste utvalget av japanske retter. Alle avdelingene presenterer likevel et tilsynelatende uendelig assortiment av sushi, så ta høyde for at du trenger en god stund på å pløye gjennom menyen.
Adresse: Kullassepa 4
Telefon: +372 648 4625
Åpningstider: Søn-tor 12–23, fre–lør 12–24
Tallinn

Maharaja

Tallinns første og eldste indiske restaurant har bestått tidens prøve, med drift helt fra 1989, og har blitt en et respektert fast innslag i gamlebyens restaurantliv. I tillegg til sin misunnelsesverdige beliggenhet byr den på en beroligende innredning og en lang liste av tradisjonelle indiske retter. Her lar kokkene deg velge akkurat hvor sterk, eller mild, du vil ha maten din.
Adresse: Raekoja plats 13
Telefon: +372 644 4367
Åpningstider: Man-søn 12–24
Tallinn

Spot

Menyen ved denne sentralt beliggende restauranten er rik på grillede delikatesser både blant forrettene og hovedrettene i menyen. Om sommeren kan du lene deg tilbake og betrakte det yrende bylivet fra terrassen. Eller, om du foretrekker fred og ro, er det buede middelalderske interiøret med nisjer spredt over tre etasjer stedet for deg. Tallinn Card gir 10% rabatt.
Adresse: Vene 4
Telefon: +372 600 4977
Tallinn

Vegan Restoran V

Den nye veganske restauranten V holder til like ved Von Krahl-teateret, og har virkelig utelukkende vegansk mat på menyen. Restauranten ligger i et lite, trivelig rom mellom gamlebyens robuste kalksteinsmurer og har til dags dato ikke fått annet enn skryt fra både kritikere og gjester. Nivået på restauranten indikeres av at du sjelden kan finne plass uten en reservasjon. Kikertburgeren er en av de mest populære hovedrettene. Den utsøkte maten som tilbys i denne restauranten vil gjøre kort prosess med myten at vegansk mat er kjedelig.
Adresse: Rataskaevu 12
Telefon: +372 626 9087
Tallinn

Maikrahv

Helt i hjertet av gamlebyen finner du en fin restaurant, kjent for å servere eksepsjonell mat i egenartige omgivelser. Maikrahv er bygd i et byhus fra 1400-tallet og har en innbydende middelalderatmosfære og et fint utvalg fra internasjonalt kjøkken. Vil du ha en unik drikkeopplevelse, prøv husets shot eller kir royal. Tallinn Card gir 10% rabatt.
Adresse: Raekoja plats 8
Telefon: +372 631 4227
Åpningstider: Man-søn 12–24
Tallinn

MIX

Restaurant MIX Fusion er et sted der europeiske retter serveres med en orientalsk vri. Fusion-kjøkkenet er en overraskende og harmonisk miks av smaker og stiler, med ingredienser fra de kulinariske tradisjonene i Japan, Frankrike, Italia og Russland.
Adresse: Pikk 33
Telefon: +372 621 7700
Åpningstider: Man-søn 12–23
Tallinn

Argentiina

Kjøtt og sjømat grillet i latinamerikansk stil er spesialiteten ved denne mangeårige Tallinn-favoritten med sine varmt dekorerte lokaler kort vei fra gamlebyen. Gjestene kan se på mens kjøkkensjefen tilbereder stykkene over brennende kull. På fredager og lørdager en het danserevy.
Adresse: Pärnu mnt 37
Telefon: +372 660 5177
Åpningstider: Man-søn 12–24
Tallinn

Dao Hua

Som navnet lar deg gjette er dette en kinesisk restaurant. Menyen ved den sentrumsnære restauranten er satt sammen av en kinesisk kjøkkensjef, og den daglige kjøkkenstaben er også fra Kina. Menyen domineres av mat fra Sichuan-provinsen, sammen med retter fra Nordøst-Kina. Det er også tatt høyde for spesielle ønsker fra barn eller vegetarianere. Prisnivået ved restauranten ligger nær andre asiatiske restauranter i Tallinn. Det serveres også hentemat.
Adresse: Mardi 1
Telefon: +372 660 6017
Åpningstider: Tir-ons 12–20, tor–lør 12–22, søn 12–20
Tallinn

Maiasmokk

Tallinns eldste kafé holder fremdeles på sitt fantastiske førkrigsinteriør og byr på en rekke fristende kaker og bakverk såvel som fersk kaffe og andre fristelser. Denne gamle sjarmøren lever opp til navnet sitt (estisk for 'søtmons') ved å servere en rekke bakverk - alle laget på stedet - såvel som varme drikker og andre godbiter. Barna vil sette pris på Kalevs marsipanrom like ved, med utstilling av artistiske marsipankreasjoner. Gratis kopp kaffe eller te med Tallinn Card.
Adresse: Pikk 16
Telefon: +372 646 4079
Åpningstider: man-fre 8-21, lør 9-21, søn 9-20
Tallinn

C'est la vie

Dette innbydende etablissementet i gamlebyen er stedet der sjarmen, romansen og atmosfæren ved en fransk kafé-scene møter toppen av 1930-tallets kunst. Menyen er inspirert av fransk kjøkken, mens vinkartet og champagnene vil tilfredsstille selv de mest kresne ganer. Ta trappene ned og finn enda mer formell middagsservering i den elegante middelalderske kjelleren.
Adresse: Suur-Karja 5
Telefon: +372 641 8048
Åpningstider: man-søn 13-24
Tallinn

Mademoiselle Café

Mademoiselle Café (Meriton Old Town Garden Hotel) Den utmerkede kafeen i Meriton Old Town Garden Hotel byr på koselige omgivelser såvel som ferske kaker, bakverk, quicher og salater - alt nylaget på stedet! Daglige suppespesialer og komfortabel trådløs internettilkopling gjør Mademoiselle-kafeene desto mer innbydende.
Adresse: Pikk 29
Telefon: +372 664 8805
Åpningstider: man-fre 9-20, lør 9-21, søn 9-20
Tallinn

Narva Café

Et besøk i denne vennlige sentrumskafeen er obligatorisk for den som vil ha et glimt av sovjet-perioden. Bakverk, salater og en lang liste av varmretter tilbys, alle til betydelig lavere priser enn andre steder. Bakeriet ved Narva Café er også kjent over hele byen som et verdig sted å skaffe bursdagskaker og deilige saltkringler.
Adresse: Narva mnt 10
Telefon: +372 660 1786
Åpningstider: man-lør 10-20, søn 10-18
Tallinn

Jomfrutårnet museumskafé

Samspillet mellom museale elementer og moderne estisk design har vært med på å unnfange en unik restaurant og kafé over tre etasjer i et forsvarstårn fra trettenhundretallet. Gjennom de store gulv-til-tak-vinduene kan utsikten over gamlebyen nytes sammen med lekre retter.
Adresse: Lossi plats 11/Lühike jalg 9a
Telefon: +372 601 2751
Åpningstider: tir-lør 12-21
Tallinn

Saiakang

Denne vesle kafeen i Saiakang-smuget, like ved Rådhusplassen, har i en årrekke vært en viktig del av miljøet og tilbyr fortsatt den mest typiske kaféopplevelsen. Dette er et sted du kan stikke innom for en kopp og en prat, ta et kakestykke og være på veien igjen. Eller du kan finne deg til rette med en skål suppe eller slå deg ned for å prate med venner.
Adresse: Saiakang 5
Telefon: +372 644 3055
Åpningstider: man-tor 9-20, fre-lør 9-21, søn 10-20
Tallinn

Mmuah

Denne smarte sentrumskafeen har blitt et populært stoppested både for dem som er på handel i varesenteret Kaubamaja og for kontoransatte i nærheten på utkikk etter en skikkelig lunsj. Den innholdsrike menyen inkluderer wraps, varme salater, quiche og velsmakende pannekaker.
Adresse: Gonsiori 2
Telefon: +372 683 1199
Åpningstider: man-lør 11-22, søn 11-19
Tallinn

Komeet

Komeet er en enkel, koselig kafé i 4. etasje i Solaris-senteret, der du kan nyte den vakre utsikten over omgivelsene mens du nipper til en kopp kaffe og spiser et stykke utsøkt sjokoladekake. Det tilbys ulike kaker, paier, salater, snacks og varmretter. Om sommeren er takterrassen en av de mest attraktive destinasjonene i Tallinn sentrum.
Adresse: Estonia pst. 9
Telefon: 6 140 090
Åpningstider: man-tor 10-23, fre-lør 10-24, søn 10-21
Tallinn

Breweryclub

Brewery ølklubb ligger i Tallinns gamleby, i det gamle Perle-komplekset. Nå har den gjennomgått en renovering, der gammel arkitektur står side om side med moderne design. Brewery tilbyr 47 ulike ølslag, sju av disse er fatøl og fem av dem er brygget i husets eget bryggeri. Vårt kjøkken er en kombinasjon av ulike retter og matkulturer fra hele verden. Maten vår lages for å passe med ølslagene vi tilbyr, men også med vin for vinvenner.
Adresse: Pikk 1
Telefon: +372 631 3631
Åpningstider: man-ons 12-01, tor-lør 12-03, søn 12-01
Tallinn

Gloria vinkjeller

Ikke bare byr Gloria vinkjeller på Nordens største vin-utvalg, det er også et av de mest elegante og hyggelige stedene i hele byen. Dette underjordiske skjulestedet bygd rett inn i den middealderske bymuren er like bra som stedet for et romantisk stevnemøte som for å finne den perfekte årgangsvinen.
Adresse: Müürivahe 2
Telefon: +372 640 6804
Åpningstider: Man-lør 12-23
Tallinn

Clayhills

Denne vennlige, lokale gastropuben i hjertet av Tallinns gamleby skaper en innbydende atmosfære med sine slående fotografier, to hjemmekoselige spisestuer og sin uformelle bar. Rettene tilberedes ferskt ved bestilling, hovedsaklig ved bruk av sesongens lokale avlinger, og et bredt utvalg av øl, vin og brennevin tilbys. Se etter live-musikk i helgene, og pass på å sjekke den fantastiske terrassen om sommeren.
Adresse: Pikk 13
Telefon: +372 641 9312
Åpningstider: man-tir 11-24, ons-tor 11-01, fre-lør 11-02, søn 11-24
Tallinn

Hell Hunt

Kjent for sin komfortable, lokale atmosfære er Hell Hunt (den snille ulven) en populær destinasjon hver natt hele uken. Både Tallinn-folk og utlendinger tiltrekkes av de vennlige prisene og den vennlige betjeningen, såvel som det innholdsrike ølkartet som inkluderer ti typer fra tappekran og over 50 på flaske.
Adresse: Pikk 39
Telefon: +372 681 8333
Åpningstider: man-tor 12-02, fre-lør 12-03, søn 12-01
Tallinn

Deja Vu Lounge

Som en av byens mest trendy lounger holder dette intime etablissementet sine stamgjester underholdt med en gjesteartistliste som det står respekt av. Forestillingene kan strekke seg fra jazz-sangere og trompetister til dance beat DJ-er. Den omfattende matmenyen som inkluderer nachochips, club sandwich og Thai-suppe, er også verdt å nevne.
Adresse: Vana-Viru 8
Telefon: +372 5688 4455
Tallinn

Von Krahl bar

I sammenheng med teateret i gamlebyen er denne jordnære baren kjent som Tallinns viktigste destinasjon for alternative band og alternative tilskuere. På denne scenen finnes alt fra reggae til prog-rock. En del fans vil danse i det lille området foran scenen, mens andre ser på over trerekkverket på balkongen over. Det er en liten entré-avgift når band spiller.
Adresse: Rataskaevu 10
Telefon: +372 626 9090
Åpningstider: søn-tor 12-01, fre-lør 12-03
Tallinn

Depeche Mode

Du får bare høre ett band over lydanlegget på denne uvanlige baren. Den ble startet for en årrekke siden av den estiske fanklubben for Depeche Mode, har forblitt en del av byens alternative barscene og er en særlig favoritt blant utenlandske studenter. Den som ønsker å unngå oppstyret foran selve baren kan finne seg et bord i det rommelige siderommet.
Adresse: Voorimehe 4
Telefon: +372 631 4308
Tallinn

Beer House restaurant og bryggeri

Ingenting er så godt til god mat som en god øl, og ved Beer House kan du nyte begge deler! Denne rommelige restauranten med bryggeri like ved rådhusplassen produserer sju smakfulle varianter av naturlig, nybrygget øl som de besøkende kan nyte sammen med et godt måltid eller kjøpe med seg på flaske. Live-musikk spilles hver torsdag til lørdag. Med Tallinn Card får du 10% rabatt på mat og husets nybryggede øl.
Adresse: Dunkri 5
Telefon: +372 644 2222
Åpningstider: søn-tor 11-24, fre-lør 11-02
Tallinn

Drink Bar & Grill

Drink er eid og drevet av en engelsk ølkjenner og spesialiserer seg på brygging av øl som ikke er tilgjengelig i de fleste andre serveringssteder i Tallinn. Selv om den ikke tar sikte på å være en typisk engelsk pub, byr den uansett engelske besøkende på det de måtte savne hjemmefra, nemlig fish and chips, pub-quizer og komikvelder.
Adresse: Väike Karja 8
Telefon: +372 644 9433
Åpningstider: man 17-23, tir-tor 12-23, fre-lør 12-02, søn 12-24
Tallinn

Nimeta Baar

«Baren uten navn» er midtpunktet i Tallinns natteliv, med turister, emigranter, forretningsfolk og estere på pubrunde som alle gjør dette til sin siste stopp en hvilken som helst fredagskveld. I helgene vil DJ-er sørge for at det skjer noe på det lille dansegulvet. Nimeta Baar slår også i tillegg til som sportsbar, med mange TV-skjermer som viser de viktigste engelske fotballkampene og mer til.
Adresse: Suur Karja
Telefon: +372 641 15 15
Tallinn

Karja Kelder

Som en del av Vana Villem-kjeden av jordnære puber er denne kjellerbaren i gamlebyen utsmykket i en tradisjonell stil som estere elsker. Utsmykkingen bruker mye jern og tre, mens lysekroner av kjerrehjul og andre landsens effekter gir en hjemmekoselig følelse. Det store ølsortimentet er den store hitten her, men Karja Kelder er også et godt sted å nyte et godt måltid til en rimelig pris.
Adresse: Väike-Karja 1
Telefon: +372 644 1008
Åpningstider: søn-man 11-24, tir-tor 11-02, fre-lør 11-04
Tallinn

Mad Murphy's

Det store lokalet trekker inn massene med TV-sport og en smakfull pub-meny som inkluderer full irsk frokost servert hele dagen. De fleste helger entres scenen av live-band, ofte med irsk folkemusikk.
Adresse: Mündi 2
Telefon: +372 601 1070
Tallinn

Põrgu

Et utrolig stort utvalg av fatøl med sine søskenbarn på flaske, usøkte à la carte-retter og en nesten hellig atmosfære får denne puben, med sitt helvetes-tema, til å fortone seg som et paradis på jord der du kan kjenne deg fri og la deg henføre av smaksglede.
Adresse: Rüütli 4
Telefon: +372 644 0232
Åpningstider: man-tor 12-24, fre-lør 12-02
Tallinn

St. Patrick's Pub

Et vakkert restaurert middelaldersk kjøpmannshus er hjem for denne uformelle puben i gamlebyen. Det må innrømmes at stemningen i det historiske Tallinn gjør det stereotypiske irske navnet litt pussig. I realiteten er den oppkalt etter den originale St. Patrick's Pub, et litt mer irskpreget utested som driver rett rundt hjørnet. St. Patrick's, som er populær både for maten og det grandiose interiøret, er en vinner for alle som trenger en pause fra de mer tettpakkede og bråkete pubene i nærheten.
Adresse: Suur-Karja 8
Telefon: +372 641 8173
Åpningstider: søn-tor 11-02, fre-lør 11-04
Tallinn

Texas Honky Tonk

Det amerikanske flagget og Texas-flagget på framsiden, oksehornene, ølreklamen og andre kjennetegn på en amerikansk bar i country-stil lar deg nesten tro at du er i the Lone Star State. Som seg hør og bør er maten Tex-Mex, med burritos og quesadillas på menyen. En frossen margarita-mikser i full vigør i baren gir det perfekte tilskuddet å skylle ned den deilige maten med.
Adresse: Pikk 43
Telefon: +372 631 1755
Åpningstider: man-søn 12-24
Tallinn

The Dubliner

Som en relativ nykommer blant Tallinns irske puber har The Dubliner alt du vil forvente deg av sjangeren. I tillegg til en rekke smakfulle snacks holder puben stamkundene fornøyd ved å vise dagens sportsbegivenheter på TV. Om lørdagskveldene byr et live-band på ytterligere underholdning.
Adresse: Suur-Karja 18
Telefon: +372 644 4694
Åpningstider: søn-man 11-24, tir-tor 11-01, fre-lør 11-03
Tallinn

Valli baar

Denne legendariske baren er en sann anakronisme og et velkomment innslag for alle som er interesserte i et drikkemiljø med 70-tallsstil. Om det finnes et vannhull i Tallinn som alle bør sjekke ut, så er det Valli Baar. Det knøttlille lokalet har gjennomgått få endringer siden det først ble åpnet - interiøret er faktisk verneverdig. Valli Baars berømte hus-shot er den potente, krydrete Millimallikas (maneten), som også er den tradisjonelle velkomstdrinken for nyansatte i Skype i Tallinn.
Adresse: Müürivahe 14
Telefon: +372 641 8379
Tallinn

Osteria del Gallo Nero

Denne lille delikatesse- og vinsalongen får sin personlighet gjennom det italienske vertskapet som vil ta seg tid til å sitte og prate med gjestene, diskutere årgangsvinene eller hva ellers som måtte komme opp. Snack-tallerkenene som tilbys ved Gallo Nero passer svært godt sammen med en flaske rødvin på deling. Spesialarrangementer med vinsmaking kan ordnes ved forhåndsbestilling.
Adresse: Rataskaevu 4
Telefon: +372 646 2107
Åpningstider: man-ons 10-24, tor-lør 10-01, søn 11-24
Tallinn

Old Estonia

Fra denne 40-seters vinrestauranten på Rådhusplassen kan gjestene stirre ut gjennom store vinduer og beundre den vakre utsikten over livet i gamlebyen. Den har høykvalitets viner fra hele verden så vel som smakfulle estiske retter som marinert villsvin og et variert utvalg fra grillen.
Adresse: Raekoja plats 8
Telefon: +372 641 2183
Åpningstider: søn-tir 10-24, fre-lør 10-01
Tallinn

Chicago 1933

Chicago 1933 er en elegant og sofistikert bar og restaurant på kanten av Tallinns gamleby, inspirert av 30-tallets Amerika. Den tilbyr et internasjonalt kjøkken, et vell av drinker og et stort vinutvalg. Live-musikken hver kveld er inspirert av den legendariske jazz- og swing-eraen. Tobakksvenner kan nyte det luksuriøse sigarrommet.
Adresse: Aia 3
Telefon: +372 627 1266
Åpningstider: man-tir 12-24, ons-tor 12-01, fre 12-03, lør 14-03, søn 14-24
Tallinn

Club Münt

Münt, som betyr både mynte og mynt på estisk, er et lite etablissement i en smal gamlebygate. Tross den intime størrelsen tar den sikte på skape en komplett klubbopplevelse, noen kvelder med go-go-dansere. Münt er også kjent for å tilby et utvalg av rimelige drinker, mange av dem koster bare én euro.
Adresse: Müürivahe 22
Telefon: +372 5358 0904
Tallinn

Club Hollywood

Hollywood er en av de hotteste nattklubbene i Tallinn, alltid populær, pakket og pulserende av energi. Klubbens største dansegulv og beliggenheten i hjertet av gamlebyen gjør den til et storartet sted å stikke innom som avslutning på en pubrunde med venner. Forvent ulik musikk og klientell alt etter hva som skjer, inklusive alt fra Hip Hop Café til Latin Lust til Retro Night. Aldersgrense: 18 år. Fri inngang med Tallinn Card.
Adresse: Vana-Posti 8
Telefon: +372 615 5100
Åpningstider: ons-lør 23-05
Tallinn

Krambude

Middelalderbutikken inne i Olde Hansa selgerer suvenirer fra lokale og internasjonale produsenter som inkluderer glasstøy, steintøy, sølvsmykker og autentiske kopier av gjenstander brukt av middelalderske byborgere.
Adresse: Vana turu kael
Telefon: +372 627 9020
Åpningstider: Man-Søn 10-21
Tallinn

Mestergården

Bortgjemt på en stille gårdsplass i gamlebyen ligger dette stedet som er viet de gamle håndverksmestre. Her kan besøkende handle brukskunst og smykker, se kunstutstillinger og prøve den himmelske konfeksjonen skapt ved den populære Chocolaterie Café. Komfortabel innkvartering er tilgjengelig ved gårdsplassens gjestgiveri.
Adresse: Vene 6
Telefon: +372 504 6113
Åpningstider: Butikker og kontor: Man-Søn 10-18 Kafé: Man-Søn 9-24
Tallinn

Estonian House

Denne forretningen samler lokale håndverkere, småbedrifter og gårdsmatprodusenter. Du finner en gøyal miks av moderne og tradisjonell brukskunst eller design som utgjør ideelle gaver å ta med deg.
Adresse: Viru 3
Telefon: +372 640 4037
Åpningstider: Man-Søn 10-20
Tallinn

Galleri Navitrolla

Navitrolla er en estisk kunstner som har solgt godt over hele verden. Veggene i dette galleriet er dekt med hans stilige verk, spunnet rundt spennende temaer. De mest verdifulle av dem, oljemaleriene, kan kun kjøpes her ved galleriet. Grafikk av kunstneren er tilgjengelig både med og uten ramme.
Adresse: Sulevimägi 1
Telefon: +372 631 3716
Åpningstider: Man–fre 10–18, lør 10–17, søn 10–16
Tallinn

Galleri Draakoni

Draakoni viser hovedsaklig kunst av unge estiske kunstnere, og har noen ganger i året utstillinger av utenlandsk kunst. «Innsiden av Dragen» inneholder vanligvis bilder i ulike teknikker, ofte også 3D-objekter, og nede i kjellerlokalet arrangeres det fra tid til annen performancekunstbegivenheter. Salgslokalet ved galleriet har et stort utvalg av estisk grafikk, malerier og fotografier. Galleriet er grunnlagt i 1983 og ligger i gamlebyen, i en jugendstil-bygning med drager i fasaden. Det er drevet av Estiske kunstneres forbund.
Adresse: Pikk 18
Telefon: +372 646 4110
Åpningstider: Man–fre 11–18, lør 11–17
Tallinn

A-Gallery

Et av de mest unike smykkegalleriene i Norden, A-Gallery, tilbyr estisk smykkekunst av høyeste kvalitet. Her skjer utstillinger og salg parallelt, og arbeidene til omkring 70 smykkekunstnere blir vist fram og solgt her.
Adresse: Hobusepea 2
Telefon: +372 646 4101
Åpningstider: Man–fre 10–18, lør 11–16
Tallinn

Keramikkstudioet Asuur

Dette keramikkstudioet inne i det historiske Löewenschede-tårnet er et sted der du kan se kunstnere i arbeid, kjøpe eller bestille verkene deres og se på utstillinger. Studioet organiserer regelmessige keramikkurs som er godt egnet for spontan deltakelse. Det er også mulig å organisere ditt eget gruppearrangement for dine kollegaer, venner eller familie. Reservasjoner per telefon.
Adresse: Kooli 7
Telefon: +372 646 4096
Åpningstider: Man–fre 11–18, lør 11–15
Tallinn

Bastion

Det ledende estiske merket Bastion har skapt seg et navn som produsent av frisk stil for sofistikerte kvinner. Sjefsdesignerne Merike Pääro og Monika Randloo er anerkjent som to av landets beste, og selskapet er ofte engasjert av A-kjendiser som trenger noe for en spesiell begivenhet.
Adresse: Viru 12
Telefon: +372 644 1555
Åpningstider: Man–fre 10–19, lør 10–18, søn 11–16
Tallinn

Gowri Style House

Gowri er en familiebedrift som fokuserer på herreklær. Merket kombinerer tidløs britisk stil med modige farger. Skjorter etter mål, vester, slips og skreddersydde dresser blir alle laget av hengivne skreddere.
Adresse: Rüütli 28
Telefon: +372 663 1696
Åpningstider: Man–fre 10–19, lør 11–16
Tallinn

Helina Tilk

Helina Tilk, en folkekjær estisk kunstner, er kjent for sine fargerike tegninger av katter, griser, bjørner og andre vennlige dyr. Disse glade skapningene utsmykker et stort utvalg av kjøkkenkeramikk og husholdningstekstiler solgt i hennes butikker i Gamlebyen. Keramikk med kunstnerens fantasifulle Tallinn-relaterte design er også flotte gaver.
Adresse: Rataskaevu 6
Telefon: +372 646 4280
Åpningstider: Man–fre 9–18, lør 10–17, søn 11–15
Tallinn

Ivo Nikkolo

Ivo Nikkolo ble grunnlagt i 1994 og er et av Estlands eldste og mest fremgangsrike merker. Kolleksjonen er kun for kvinner og byr på sofistikerte og avanserte antrekk med vekt på skreddersøm med høy kvalitet.
Adresse: Suur-Karja 14
Telefon: +372 641 9057
Åpningstider: Man–fre 10–19, lør 10–17, søn 11–16
Tallinn

Katariina-gildet

Håndverksverksteder blir her kombinert med en middelaldersk kjøpmannsatmosfære. Besøkende kan se kunstnerne i arbeid i åpne atelierer med lær, tekstil, lappverk, glass, hatter og keramikk. Gildet har operert siden 1995.
Adresse: Vene 12
Telefon: +372 509 0812
Åpningstider: Man-lør 12-18
Tallinn

Lühikese Jala galleri

Galleriet stiller ut et bredt spekter av moderne tekstiler, silkemalerier og billedvev, keramikk og skulpturer, glass, smykker, lærarbeid og håndlagde postkort. Det tilbys unikt tilbehør og eksklusive interiørdesignelementer.
Adresse: Lühike jalg 6
Telefon: +372 631 4720
Åpningstider: 01.01–31.03 tir–fre 10–18, lør 10–17, 01.04–30.09 man–fre 10–18, lør–søn 10-17, 01.10–31.12 tir–fre 10–18, lør 10–17
Tallinn

TALI

Denne forretningen i hjertet av Tallinns gamleby byr på originalkreasjoner av estiske designere. TALI har ulike unge designere og velkjente malere i stallen. Det tilbys unikt designede smykker, lærvarer, brukskunst, håndlagde leker og naturlige skjønnhetsprodukter. Det blir også presentert malerier av lokale folkekjære kunstnere som Epp Maria Kokamägi og Navitrolla. Pass på å stikke innom når du er i gamlebyen, og få en smak av lokalt design.
Adresse: Voorimehe 4
Åpningstider: Man-søn 11-19
Tallinn

Dokkebutikk

Denne butikken like ved Rådhusplassen spesialiserer seg på håndlagde dokker av høy kvalitet, dokkeklær, dokkehus, hånddokker og annet tilbehør. Det selges også andre artikler, som treleker, tinnsoldater, keramiske modeller og grafiske trykk. Det perfekte stedet å finne gaver til barna!
Adresse: Raekoja plats 18
Telefon: +372 644 3058
Åpningstider: Man-lør 10–18, søn 11–15
Tallinn

Foorum

Et stort antall forretninger med klær og fottøy for voksne såvel som barn spiller en stor rolle i dette moderne sentrale kjøpesenteret. Det er også hjem for populære spisesteder som Bonaparte Bistroo og den kubanske restauranten Cubanita.
Adresse: Narva mnt 5
Åpningstider: Man-Lør 10-20 Søn 10-19
Tallinn

Saaremaa Sepad

I denne forretningen finner du unike artikler laget av estiske smeder, som følger de gamle tradisjonene til punkt og prikke. Det er over 300 ulike smijernsgjenstander her, inklusive møbler, interiørdesignelementer, skorsteins- og grilltilbehør, suvenirer og mer til.
Adresse: Nunne 7
Telefon: +372 646 4315
Åpningstider: Man-søn 10-18
Tallinn

Ankomst med fly

Byens internasjonale flyplass, Lennart Meri Tallinn lufthavn, byr på utmerkede fasiliteter og et bredt tjenesteutvalg. Den bekvemme beliggenheten – bare 4 km fra bykjernen – betyr at transport til de fleste destinasjoner tar overraskende lite tid.
Telefon: +3726058888
Tallinn

Ankomst med båt

Det går ferjer over Finskebukta mellom Tallinn og Helsingfors flere ganger om dagen, og overfarten tar om lag 2 til 3 timer. Fra senvåren til tidlighøsten går det også hurtigbåter på strekningen som reduserer reisetiden til 1,5 timer. Det går ferjer mellom Tallinn og Stockholm hver kveld, turen tar om lag 15 timer. Alle cruiseskipene til St Peter Line går Østersjøen rundt to ganger om uken og kan benyttes for enveis reise over natt fra Tallinn til St. Petersburg. Retur er mulig med buss eller tog. I noen tilfeller kan cruise-passasjerer som fortsetter reisen oppholde seg visumfritt i St. Petersburg. Verdens største cruise-selskaper har inkludert Tallinn i seilingsplanene – byen mottar over 300 anløp hver sesong, som gjør den til den tredje største cruise-destinasjonen i Østersjø-regionen. Passasjerterminalene ligger i gangavstand til den middelalderske Gamlebyen.
Telefon: +372 631 8550
Tallinn

Ankomst med buss

Internasjonale forbindelser tilbys av Lux Express og Ecolines. Regulære ruter som knytter Tallinn sammen med Riga, Vilnius og St. Petersburg har flere daglige avganger. Internasjonale busser og intercity-busser ankommer til og avgår fra Tallinns sentrale busstasjon (Tallinna Autobussijaam): Lastekodu 46, tlf. +372 680 0900.
Adresse: Lastekodu 46
Telefon: +372 680 0900
Tallinn

Offentlig transport

Tallinn sentrum er svært kompakt og enkel å ta seg rundt i, og takket være byens nettverk av busser, trolley-busser og trikker er det enkelt å komme seg til destinasjoner lenger unna. Det offentlige transportnettet er i drift fra 6:00 til 23:00 (noen linjer går til 24:00). Billettsystemet fungerer etter stikkprøve-prinsippet, så du kan gå inn hvilken som helst dør og du trenger ikke å vise noe til sjåføren. Du må likevel ha en validert billett, eller så risikerer du en bot på €40. Noen passasjerer har rett til gratis bruk av kollektivtransportnettet: barn under skolealder (under 7), voksne som reiser med barn under 3 år, folkeregistrerte innbyggere i Tallinn (ved bruk av et personalisert smartkort og med ID-kort). Planlegger du maksimalt 3 reiser med kollektivtransport, bruker du enkeltbilletten som koster 1,60 euro. Billettene kan kjøpes direkte fra fører. Bruk i så fall døren framme, og husk at billetter bare selges ved stoppestedene, ikke når kjøretøyet er i bevegelse. Planlegger du mer enn 3 reiser med kollektivtransport er det billigere å skaffe seg det (ikke-registrerte) smartkortet av plast. Det er enkelt å fylle på smartkortet med penger eller billetter, og deretter validere e-billetten(e) ved begynnelsen av hver tur. Ett smartkort kan brukes av flere personer (familiemedlemmer, kollegaer osv.). Innehavere av Tallinn Card reiser gratis med offentlig transport. Valider ditt Tallinn Card ved å berøre de oransje kortleserne (ved alle innganger) ved begynnelsen av hver tur.
Tallinn

Taxi

Taxier kan praies på gaten, bestilles over telefon eller via Taxify-appen. Du kan også finne taxier i kø ved holdeplasser foran større hoteller og ved enkelte større knutepunkter. Takstene er ikke like – de fastsettes av taxi-selskapet eller operatøren, og variasjonene kan være store. Alle taxier har takstene oppslått på et gult klistremerke på bilens bakre vindu. Kostnaden består vanligvis av en grunnpris (startpris) pluss en pris per kilometer. Over ser du et eksempel på typisk prisområde. Vil du unngå misforståelser kan du spørre sjåføren på forhånd om å anslå prisen for turen.
Tallinn

Kommunikasjon og postkontorer

Tallinn har blitt berømt for sitt vell av gratis, åpne Wi-Fi-nett tilgjengelig på nesten alle kafeer, restauranter, hoteller og pensjonater såvel som offentlige steder, slik som plasser og parker. Tallinn sentrale postkontor ligger i Narva mnt 1 og er åpent man-fre 08.00-20.00, lør-søn 10.00-16.00. Tlf. +372 617 7033, [email protected], www.omniva.ee Ringer du fra utlandet, slå 00 og så 372 for Estland, og deretter telefonnummeret.
Tallinn

Tips om helse og sikkerhet

Ved ulykke eller plutselig illebefinnende kan ambulanse eller politi tilkalles gratis fra alle telefoner på nummer 112. Apotekene holder vanligvis åpent 10:00-19:00. To av dem holder åpent hele natten: Südameapteek – Tõnismägi 5, tlf.: +372 644 2282 og Vikerlase 16, tlf.: +372 638 4338. Apoteker på kjøpesentrene holder vanligvis åpent 9:00-21:00. Det kreves ingen vaksinasjoner eller helsesertifikater for å komme inn i Estland. Det finnes en frivillig helsetrygdforsikring. Estiske trafikkforskrifter gjør det obligatorisk å bruke refleks på høyre side av yttertøyet om natten eller ved dårlig sikt, særlig om vinteren.
Tallinn

Strømforsyning

Strømmen er 220 volt AC, 50 Hz, det brukes 2-pinners eurokontakter.