DESSERT + VIN 

Det ville vært naturlig å anta at dessertvin og desserter passer perfekt sammen, men sannheten er at det kan være svært vanskelig – tidvis umulig – å forene de to. Årsaken til dette er at sødmen i desserten får vinen til å fremstå som syrligere enn hva den egentlig er, og det er derfor en forutsetning at vinen som serveres er søtere enn desserten. 

Ytterligere vanskeligheter sørger desserten for ved å eliminere det som måtte være av finesse i vinen. Ergo er det helt bortkastet å nyte et glass søt vin, som for eksempel sauternes eller beerenauslese, sammen med dessert hvis vinen skal stå i fokus. 

Det er likevel ikke umulig å finne vin som desserten kan akseptere, men da må vi lete blant hetvinene. Her vil den høye alkoholprosenten og innholdet av druesprit være nok for å hamle opp med dessertens sødme. 

Hetviner inneholder rundt 20 prosent alkohol, og er som regel såpass robuste at de til og med takler iskrem og skarpe bærsaucer.

HUSKELAPP 

  • Vinen skal være søtere enn desserten. 
  • Søt rødvin til desserter med bitterhet, for eksempel sjokolade. 
  • Til bærdesserter passer søte hvitviner. 
  • Til fete og tunge desserter er hetvin best.
Vin til desserter
tiago alves

Finn de beste prisene