Se hva du kan gjøre og oppleve i Berlin

Velkommen til Berlin, Tysklands hovedstad, som med en enorm og utrolig historie, samt de dynamiske forandringene siden murens fall, har en spesiell utstråling og fascinerende tiltrekningskraft. Få andre europeiske hovedsteder har forandret seg så mye de siste årene. Naturligvis vitner de berømte severdighetene og landemerkene som Brandenburger Tor, Reichtag og East Side Gallery fremdeles om byens historie, men i dag presenteres Berlin som en ung og dynamisk metropol i hjertet av Europa. Oppdag byens mangfold, nyt tiden din i Berlin!
Berlin

Book din neste reise

Søk etter hotell i hele verlden
Berlin

Brandenburger Tor

Berlins mest kjente landemerke. Det ble symbolet på gjenforeningen av Berlin etter murens fall. Fra et arkitektonisk perspektiv regnes denne sandsteinsbygningen, laget av Carl Gotthard Langhans, som et av de største monumentene i klassisk tysk stil. I dag velger man ofte å ha den som bakgrunn under ulike events, festivaler, sportsarrangement og nyttårsfester.
Adresse: Pariser Platz, Mitte
Transport: Unter den Linden, 100, 200
Berlin

East Side Gallery

East Side Gallery, i Friedrichshain, er ikke bare det største utendørsgalleriet, men også den lengste sammenhengende biten av Berlinmuren som fremdeles er intakt. Muren strekker seg hele 1,3 km. Totalt har 118 kunstnere fra 21 land gjort seg udødelige gjennom fargesterke maleri og grafittimotiv på hele muren.
Adresse: Mühlenstraße, Berlin-Friedrichshain
Berlin

Musei-øyen

Øyen ble i 1999 satt på listen over UNESCOs verdensarv. På denne lille øyen midt i Spree ligger noen av høydepunktene av Berlins museer samlet. Her finner du Berliner Dom, Altes Museum, Alte Nationalgalerie, Bode, Pergamon og Neues museum. Alt i alt representerer disse museene ca. 6000 år med kunst og kulturhistorie.
Adresse: Bodestraße, Berlin-Mitte
Berlin

Alexanderplatz og Fernsehturm

En gang var Alexanderplatz bykjernen i tidligere Østberlin. I dag er det det største innendørsgalleriet i Tyskland og med det et av de mest besøkte. Utsikten fra tvtårnet, på 368 meter, er helt fantastisk. Her får du en 360° panoramautsikt fra den sakte snurrende restauranten som gir deg hele spekteret to ganger i timen.
Adresse: Panoramastraße 1A
Telefon: +49 30 24 75 75 37
Åpningstider: 10-24
Transport: Alexanderplatz
Berlin

Monumentet for Europas drepte jøder

Ikke langt ifra Brandenburger Tor ligger minnesmonumentet over Europas drepte jøder, Holocaust-mahnmal som det kalles. Det består av over 2700 betongsøyler i varierende høyde, meningen er at man skal vandre mellom dem for å få en følelse av sårbarhet og innesperring. Dette er et sted for erindring og ettertanke. Et underjordisk informasjonssenter ligger i tilknytting, der er alle kjente offer er navngitt med detaljer om stedene grusomhetene ble begått. Gratis inngang.
Adresse: Cora-Berliner-Straße 1
Telefon: +49 30 26 39 43 36
Berlin

Gendarmenmarkt

Omringet av Deutscher Dom på ene siden, Französischer Dom på den andre samt Konzerthaus og Schiller Memorial i midten regnes dette som et av Europas vakreste torg. Om sommeren er her utendørskonserter med klassisk musikk og om vinteren holdes et av de vakreste og mest romantiske julemarkedene her, med mengder av typisk tysk glühwein (gløgg).
Adresse: Gendarmenmarkt torget, Berlin-Mitte
Berlin

Gedächtniskirche (Minneskirke)

Ruinene av kirken er ytterligere et av Berlins mest kjente landemerker. Dette er ment både som en påminnelse om krigens faser og som et minnesmerke for håp og fred. Millioner av besøkende fra hele verden kommer årlig hit og ser den sprukne fasaden, samt den nybygde designerkirken.
Adresse: Breitscheidplatz, Berlin-Charlottenburg
Berlin

Jüdisches Museum Berlin

I dette museet presenteres 2000 år med jødisk historie. Bygningen er designet av den amerikanske arkitekten Daniel Libeskind og er med sin sikk-sakk form et av de mest fasinerende eksempler på moderne arkitektur i Berlin. I museet finnes foruten den permanente utstillingen det vindusløse tårnet Holocaust Tower og Garten des exils, hagen med 49 steinsøyler, som skal minne om Holocaust og dens offer.
Adresse: Lindenstraße 9
Telefon: +49 30 2599 3300
Transport: Hallesches Tor
Berlin

Reichstag

Vil du betrakte Berlin ovenfra? Fra glasskuppelen designet av Sir Norman Foster får du en spektakulær utsikt over byen og de politiske kvarterene. Det koster ikke noe å besøke kuppelen, men meld deg på i god tid. Dette er en attraktiv attraksjon og ventelistene er lange.
Adresse: Platz der Republik 1, Berlin-Tiergarten
Telefon: +49 30 2273 2152
Åpningstider: 8-24
Transport: Unter den Linden
Berlin

Murmuseet og Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie er den mest kjente grensekontrollen i Tyskland og har et navn som hele verden kjenner igjen. Det var her de allierte registrerte alle amerikanske, engelske og franske soldater, samt deres familier som krysset grensen til Østberlin. Like ved ligger «Mauer Museum – Checkpoint Charlie» og en rekonstruksjon av de alliertes første kontrollbrakker.
Adresse: Friedrichstraße 43
Telefon: +49 30 25 37 25 0
Berlin

Potsdamer Platz

Det er vanskelig å forestille seg Potsdamer i et annet lys enn de fargeglade spotlights som lyser opp Sony Center og de høye bygningene omkring. Historien har ikke alltid vært slik. I lang tid befant Potsdamer seg i dødens sone av Berlinmuren og var ingen ting annet enn et øde landskap. I dag er det plassen for berømte skuespillere og stjerner på fornøyelseshimmelen og det ikke bare under Berlin filmfestival, men også under andre filmpremierer som går på kinoen her.
Adresse: Potsdamer Platz, Berlin-Tiergarten
Berlin

Nikolaiviertel (Nikolai Quarter)

Nikolaiviertel er et av de eldste kvartalene og det eldste bostedsområdet i Berlin. Her står Nikolaikirken, datert til 1220 og dermed den eldste kirken i byen. De typiske middelaldergatene og restaurantene gjør dette til et av de mest populære turistområdene i Berlin.
Adresse: Nikolaiviertel
Berlin

Dokumentationscentret for Berlinmuren

Ved den tidligere grensen mellom Øst og Vest-Berlin ved Bernauer Straße, finnes et stykke hvor Berlinmuren fremdeles er intakt. Her finnes til og med et vakttårn og den såkalte «dødens sone» bevart. Dette er nå en minneplass som viser hvordan grensekontrollene var oppbygd. Utstillingen i dokumentasjonssenteret beskriver hele historien fra 1961, da muren ble bygget, og den pågående politikken og situasjonen som delte byen.
Adresse: Bernauer Straße 111, Berlin-Mitte
Telefon: +49 30 467 98 66 66
Berlin

Schloss Charlottenburg

Slottet Charlottenburg ligger majestetisk til et lite stykke fra sentrum. Palasset ble bygget av Kong Friedrich lll av Preussen rundt 1700-tallet som en gave til hans elskede fru Sophie-Charlotte, som var minst like elsket av folket. Slottet ligger vakkert til, ved Spree, i en nydelig park.
Adresse: Spandauer Damm 20, Berlin-Charlottenburg
Transport: Sophie-Charlotte-Platz
Berlin

Kulturforum

Kulturforum er etter Museum Island, det største senteret for kunst i Berlin. Her kan du blant annet besøke Neue Nationalgalerie, Gemäldegalerie, Kunstgewerbemuseum. Her er også Philarmonie og Staatsbibliothek.
Adresse: Berlin-Tiergarten
Berlin

Brauhaus Südstern

Bryggeri og restaurant med ølhage. Her serveres alt fra buffé til a la Carte og du kan også bestille en guidet tur gjennom bryggeriets hemmeligheter, prøvesmaking inngår. Livemusikk noen kvelder.
Adresse: Hasenheide 69, Berlin-Kreuzberg
Telefon: +49 30 69 00 16 24
Berlin

"Sophieneck" restaurant og public house

Et tysk og regionalt kjøkken med stort utvalg av øl og vin.
Adresse: Große Hamburger Straße 37, Berlin-Mitte
Telefon: +49 30 283 40 65
Berlin

Café Einstein Stammhaus

Stumfilmlegenden Henny Portens elegante villa fungerer nå som kafe.
Adresse: Kurfürstenstraße 58, Berlin-Tiergarten
Telefon: +49 30 261 50 96
Berlin

Café Sibylle

Museum med permanent utstilling om Karl-Marx-Allee og dens historie. Nyt en kaffe på kafeen her mens du beundrer gaten og dens arv.
Adresse: Karl-Marx-Allee 72, Berlin-Friedrichshain
Telefon: +49 30 29 35 22 03
Berlin

Café in the Literaturhaus (House of Literature)

Kafe i det historiske litteraturens hus i Wilhelmine stil, som var vanlig mellom industrialismen og første verdenskrig.
Adresse: Fasanenstraße 23, Berlin-Charlottenburg
Telefon: +49 30 882 54 14
Berlin

Café Vux

Kafe som tydelig har hentet inspirasjon fra Brasil. Alle retter serveres vegetariansk og vegan.
Adresse: Richardstraße 38, Berlin-Neukölln
Berlin

Flyplasser

Berlin har to flyplasser, begge med utmerket forbindelse med det lokale kollektivnettverket. Flyplassen Schönefeld (SXF) ligger ca. 18 kilometer sørøst for Berlin sentrum. Den er tilknyttet med S45 og S9 S-Bahns linjer samt til de regionale togene som går hver halvtime fra Hauptbahnhof, Zoologischer Garten, Friedrichstraße, Alexanderplatz og Ostbahnhofstationerna. Schönefeld Airport-Express går fra Spandau via Zoologischer Garten, Hauptbahnhof og Ostbahnhof til Schönefeld. Reisen fra Hauptbahnhof tar ca. en halvtime. Tegels flyplass (TXL) ligger ca. 8 fra sentrum av Berlin. Den har en nær tilknytning til stadtautobahn (motorveien) og med lokaltrafikken med busslinje 109 og X9 til Zoologischer Garten, busslinje 128 til de nordre delene av byen og TXL busslinje til regjeringskvartalet. Når den nye flyplassen åpner (Berlin Brandenburg BER), kommer all flytrafikken i regionen Berlin-Brandenburg å bli konsentrert til denne. Det innebærer at både Tegel og Schönefeld vil bli stengt. Airport Express vil kjøre fra Berlin-Brandenburgs flyplass til sentrum på ca. 30 minutter. Stasjonen ligger under jorden og den kommer til å ha fire plattformer for regionaltog og to for S-Bahn tjenester. Du kan også komme deg til flyplassen med bil via motorvei A113 og hovedvei B96a. Schönefeld: 12521 Berlin-Schönefeld +49 180 500 01 86 / (0,14 € min.) Järnvägsstation / IC anslutning ca 300 m (yds) / 5 Min. S-Bahn station: Berlin-Schönefeld Tegel: 13405 Berlin-Reinickendorf +49 180 500 01 86 (0.14 €/ Min.) N X 9, 109, 128, Jet Express TXL. For mer informasjon, også om den nye flyplassen:
Telefon: +49 180 5000186
Berlin

Lokaltransport

Den lokale kollektivtrafikken kan du bruke overalt i Berlin, behagelig, sikkert og billig. Det utvidede transportnettet bestående av pendeltog, t-bane, busser og sporvogner gir deg en ubegrenset bevegelse, også på nattestid. På fredager og lørdager samt netter før helligdager går alle pendeltog og t-baner hele natten med 15 minutters intervaller.
Berlin

Taxi

Når du tar taxi i Berlin betaler du en grunnavgift på €3.20 pluss €1.65 for hver påbegynte kilometer. Tariffen kalt "Kurzstrecke" (kort avstand) gir deg en reise på opp til to kilometer for €4.00, for å få dette må du ha stoppet taxien selv. Tariffen gjelder altså ikke om du bestiller taxi eller tar en i taxiholdeplass køene. Taxi Berlin International + 49 30 20 20 21 22 0 (døgnet rundt, snakker engelsk) taxi-berlin.de Radio Taxi Berlin + 49 30 26 10 26 www.funk-taxi-berlin.de
Berlin

Post

Du kan kjøpe frimerker på postkontor og i kiosker. Postens åpningstider varierer fra kontor til kontor, men er normalt åpent fra 08.00-18.00 i ukedagene og 09.00-13.00 på lørdager. Postkontoret i Georgenstraße, Berlin-Mitte er åpent alle dager.
Adresse: Georgenstraße in Berlin-Mitte
Åpningstider: Mandag til fredag: 06.00 - 22.00. Lørdag-søndag: 08.00 - 22.00.
Transport: S-/U-Bahn station: Friedrichstraße
Berlin

Tannlege

Akutt tannlegeservice: +49 30 89 004 333 eller:
Berlin

Apotek

Telefonservice ved sykdom: +49 30 31 00 31 eller: www.kvberlin.de Apotek (Berlin Chamber of Chemists): www.akberlin.de
Berlin

Telefon

Landskode: +49 Retningsnummer: 030
Berlin

Elektrisitet

230 V / 50 Hz