Italia, Mat & vinreise fra Piemonte via Toscana ogParma til Sicilia|Reiser.no
Brett Jordan

Publisert: 03.10.2025 12:59 av RS

Kokken og vinelskerens mat og vinreise fra nord til sør i Italia

Etter en svært hektisk sommer med et nytt og spennende serveringskonsept -Piknik- i Mjøsparken i Brumunddal. Trenger kokken - Ole Martin og vinelskeren - Anders, en skikkelig ferie, og setter igang planleggingen. 

Det måtte bli noe med god mat og vin. Valget ble en selvkomponert mat og vinreise fra nord til sør i Italia.

Både kokken og vinelskeren fikk utfoldet seg. Selv om kjøkkenet var lite og trangt, fikk kundene servert både kvalitetsmat og ikke minst svært gode viner og øl. I tillegg laget de en ny variant av softis, en båtis-kjeks med rørt jordbær i bunnen og rikelig med softis, toppet med sjokoladepulver. Dette ble sommerens slager, med flere tusen solgte softiser.

Turen startet med fly til Milano, finn flybilletter her.

17. september Alba og La Morra

La Morra er en liten landsby på en høyde i Piemonte-regionen, et av de viktigste områdene for produksjon av Barolo-vin. Byen er omringet av vinmarker og små vingårder, og byr på både gastronomiske opplevelser.

Vi valgte å bo på Uve Rooms & Wine Bar, et særdeles godt hotell med personlig preg. Et intimt boutiquehotell med bare 8 rom.

På dette hotellet finner du også en meget god restaurant og anerkjent vinbar.

Reisen begynte i Alba, hjertet av Langhe-regionen. Alba er kjent for den verdensberømte hvite albatrøffelen , og det arrangeres årlig en trøffelmarkedsfestival. Å besøke denne festivalen er en begivenhet man sent glemmer, Du kjenner den   uimotståelig duft av trøfler når du beveger deg blant trøffeljegerne. 

Mat står i sentrum i Piemonte, vi nøt den ene kulinariske perlen etter den andre – fra den rike, fyldige Tajarin-pastaen med smør og salvie, til den kremete Risotto al Barolo, og selvfølgelig, den ikoniske Vitello Tonnato. Hver rett var en hyllest til lokale råvarer, som man kan smake i hver munnfull. 

Men det er vinen som virkelig definerer Piemonte. Regionen er hjem til noen av verdens mest prestisjefylte viner, deriblant kongen av viner, Barolo, og dronningen, Barbaresco. Å besøke en lokal vingård er som å tre inn i en annen verden. Vi fikk en omvisning i en tradisjonell vinkjeller, og historien om vinfremstillingen, til slutt fikk vi smake på de dype, komplekse vinene. Hver slurk fortalte en historie om jordsmonn, klima og generasjoner av lidenskap.

“Dagsplan”

  • Turen startet fint på shuffle buss(Aldri mer) 
  • Flyet lettet fra Gardermoen kl 10:40 og landet kl 13.00 på Malpensa flyplass 30 minutter før tida. 
  • Vi kom for tidlig når vi skulle hente leiebilen å måtte derfor få en annen bil,det ble en MG hybrid med akkurat plass til 2 kofferter baki:-) 
  • Turen opp til Alba/ La Morra gikk kjempe fint(takk til Google) 
  • Vi klarte å sjekke inn på UVE rooms and winebar før turen gikk til vinbutikken:-) 
  • Middag: Forrett Vitello Tonnato Vin : Smak av 3 lokale viner, 1 Barbara, 1 Langhe Nebbiolo og 1 Barolo. Forretten smakte aldeles fortreffelig, med en tanke mere tunfisk i dressingen en det vi hadde smakt tidligere. Vi testet ivrig de forskjellige vinene til vi ble enige om at Langhe Nebbiolo var den absolutt beste matchen til denne retten. 
  • Hovedrett: Fersk pasta med smør og trøffel. Drikke Langhe Freisa Freisa er en ganske ukjent drue,men vi må virkelig si at den var en nydelig match til pastaen. 
  • Dessert: Klassikeren Tira Misu Drikke: Dobbel Espresso
Drueklase
Fersk pasta med smør og trøffel
Tira Misu
Hotell lobby, UVE rooms and winebar
Barolo vin
Hotellrom. UVE rooms and winebar
Barbaresco vin
Vinflaske på sykkel

Endelig Vinsmaking

Den 18. september var det endelig tid for den første vinsmakingen. 

Vi var super heldige og hadde fått innpass hos en liten familiedrevet vingård, Diego e Damiano Barale,  midt i selveste Barolo under selve innhøstingen av Barbera druene. Vi møtte en engasjert familie som allikevel tok seg tid til oss. Det ble smakt ulike årganger av: 

  • Dolcetto
  • Barbera
  • Langhe Nebbiolo
  • Baroloer. 

Vi fikk smake viner fra test flaskene til familien, viner som rett og ikke er sluppet på markedet enda. 

Vingården er drevet etter økologiske prinsipper slik som de fleste andre produsentene i Barolo. Det var utrolig spennende å smake ferske viner kontra de som fatlagret på eik og flaske. 

Et hett tips er å kjøpe 2021 årgangen av Barolo, i følge produsenten selv er det den beste årgangen han kan huske. Familien har et side prosjekt, de leier ut El-sykler for de som vil sykle rundt i Barolo og så klart på vinsmaking etterpå.

Vinmarker og vingård
Barolo Druer
 Info vingård, Diego e Damiano Barale
Utvalg Barolo og Barbera
Cannubi
Omvisning Vingård
Nytappede vinflasker 2025 årgang
Kart over Barolo
Testflaske Dolcetto D´Alba
Dolcetto D´Alba
Langhe Nebbiolo
Barbera D´Alba
Langhe Rosso
Vinmarker og vingård

Bertinelli, familiedrevet produsent av Parmesan siden 1895

Bertinelli har siden 1895 – videreført tradisjon, kultur og smak gjennom sin produksjon av Parmesan i landsbyen Noceto, som ligger. ca 15 km vest for Parma.  Bertinelli-gården, en levende vokter av en flere hundre år gammel arv. Her produseres den ekte Parmigiano Reggiano fra start til slutt – håndlaget med samme respekt for tradisjon og kvalitet som i generasjoner før. 

Besøk hos Parmesano Reggiano produsenten Bertinelli

Vi var så heldige å få omvisning hos Parmesano Reggiano produsenten Bertinelli. Produksjonen av Parmesan er et håndverk,den foregår uten kjøling i pakt med naturen Produksjonen der foregår hver eneste dag, med leveranse av melk 2 ganger pr dag. 

Etter produksjonen av Parmesan så lagres alle hjulene i 12 måneder før kontroll og en nøye vurdering av om osten er godkjent som en ekte parmesano reggiano. Et besøke Bertinelli, er mer enn en matopplevelse – det er et møte med den ekte kulturen i Emilia-Romagna. Du får følge prosessen fra melk til ferdig lagret ost, lære hemmelighetene bak verdens mest berømte parmesan, og smake den sammen med regionens andre delikatesser som skinke fra Parma og lokale viner. Dette er ikke bare ost – det er en historie om lidenskap, tradisjon og den unike smaken av Parma.

Etter besøket hos Bertinelli gikk turen til den unike byen La Spezia.

Lokal informasjon for La Spezia og Cinque Terre

 

 

 

 

Guiding hos Bertinelli produsent av Parmesan
Produksjon av Parmesan
Snart Parmesan
Fersk Parmesan klar for lagring
Ferdig Parmesan
Parmesan til lagring
Portovenere mot havnen
Portovenere fargerike hus
Portovenere hus
Portovenere husnummerskilt
Portovenere hotell 88 miglia

21. september, Mat og slott

Søndagen ble en innholdsrik dag i Chianti

Lunsjen ble lagt til Albergo Ristorante Giovanni da Verrazzano, som ligger på torget i Greve in Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico. Opprinnelsen kan spores tilbake til middelalderen, noe som gjør stedet til en av de eldste gjestgiveriene i Europa. I dag videreføres den samme gjestfriheten – basert på kjærlighet til den lokale gastronomiske tradisjonen. 

Antica Macelleria Falorni

Falorni er en av de beste produsentene av kjøtt og spekemat i Italia. Vi hadde en spennende omvisning og fikk hilse på sjefen sjøl, som har passert 80 år. I over 200 år har Falorni produsert kjøtt og spekemat av høy kvalitet i hjertet av Chianti, og gitt hemmelighetene bak gamle oppskrifter og den håndverksmessige kunnskapen om produksjonen videre fra far til sønn.

Falorni sine produkter:

De har et svært rikt utvalg av kjøttprodukter, se linken ovenfor.

  • Salami, mange forskjellige smaker, blant annet med trøfler
  • Villsvinsprodukter
  • Salami og kjøttprodukter av frittgående gris i Toscana “Cinta Senese PDO”
  • Pølser med tilsatt vin “Chianti PDO wine”
  • Skinker, vellagrede med og uten bein
  • Pancetta, svinemage eller tynnribbe som er saltet, krydret med urter og andre krydder, og deretter lufttørket i minst tre måneder

Som du ser av bildene nedenfor er det en svært god alder på skinkene som henger til modning.

Castello Vicchiomaggio

Vi var enige om at vi måtte bo på en vingård, så da booket Ole Martin - kokken, like gjerne overnatting på et vinslott. Og da velger man selvfølgeligvis det beste, Castello Vicchiomaggio.
 
Litt info om Castello Vicchiomaggio:
 
Castello Vicchiomaggio ligger like ved byen Greve in Chianti i Toscana, omtrent en halvtime sør for Firenze. Det er et av de mest ikoniske slottene i Chianti Classico-regionen, og har røtter tilbake til middelalderen. 
  • Historie, slottet ble først bygget som en middelaldersk festning og hadde en strategisk plassering langs veien mellom Firenze og Siena. 
  • Vinproduksjon, Vicchiomaggio er i dag en prisvinnende vingård som produserer klassiske Chianti Classico DOCG-viner, Supertoscanere og IGT-viner. 
    • Vingården legger stor vekt på bærekraft og tradisjonelle vinmetoder, kombinert med moderne vinmakingsteknikk. 
  • Opplevelser for besøkende: 
    • Vinsmaking: Gjester kan smake på flere av eiendommens viner, ofte akkompagnert av lokale produkter som ost, skinke og olivenolje. 
    • Restaurant: Slottet har en restaurant som serverer tradisjonelle toskanske retter i en unik atmosfære. 
    • Overnatting: Det er mulig å bo på slottet i rom og suiter, noe som gir en autentisk opplevelse midt i vinmarkene. 
    • Bryllup og arrangementer: Slottet brukes ofte til bryllup og eksklusive arrangementer med panoramautsikt over Chianti-dalene.
Castello Vicchiomaggio hagen
Albergo Ristorante spekemat
Albergo Ristorante lunsj med Mozarella
Albergo Ristorante T-bone stek
Falorni sjefen
Falorni skinker til modning
Falorni osterom
Falorni kniver
Falorni matbilde
Falorni gammel bil
Castello Vicchiomaggio inngangsportal
Castello Vicchiomaggio  utsikt vinmarker
Castello Vicchiomaggio hovedhuset
Castello Vicchiomaggio informasjon
Castello Vicchiomaggio hagen

22. september Pizza i Firenze

Etter å ha bodd på vinslott med fantastisk utsikt over vinmarker, ble det litt nedtur med B&B i Firenze med utsikt rett i en vegg.

 

L'Antica Pizzeria Da Michele

L'Antica Pizzeria Da Michele, er en av Italias mest kjente kjeder av pizzarestauranter, og er tilstede i mange byer over hele Italia. Restauranten i Firenze måtte selvsagt besøkes.

Firenze, en helt utrolig by

Firenze er virkelig en historisk kultur by, med masse å by på. Vi har ingen fast plan når vi her i to dager, men har som vanlig funnet veldig god mat og vin. 

Tidligere i dag tok vi bytaxi som ordentlige turister:-) En fin ting om du har lyst til å se deg rundt. I går opplevde vi ekte Napolitansk pizza, men i dag går vi for en enkel middag før Jazzklubb! I morgen går ferden til Napoli med tog.

24. september Napoli

Da har vi forflyttet oss til Napoli og hatt en forholdsvis rolig dag i byen.

Det ble lunsj med minipizzaer på restaurant på jernbanestasjonen.

Vi spiste pizza på OWAP - One World All Pizzas, en meget anerkjent pizzarestaurant, som får høy score på matsider.

Brunello di Montalcino

Vi anskaffet 2 flasker av den svært anerkjente rødvinen Brunello di Montalcino Brunello di Montalcino er en av Italias mest prestisjefylte og høyt anerkjente rødviner. 

Opprinnelse og drue: 

  • Område: Vinen produseres i kommunen Montalcino, som ligger i provinsen Siena i Toscana, Italia. Klimaet her er varmt og tørt, noe som bidrar til en god modning av druene. 
  • Drue: Brunello lages 100 % av druen Brunello, som er en lokal variant av den velkjente Sangiovese-druen. Denne varianten har tykkere skall og gir vinene en mørkere farge og mer garvesyre enn vanlig Sangiovese. 

 

Smak og karakter: 

  • Generelt: Brunello di Montalcino er en kraftig, mørk og konsentrert rødvin. Den er kjent for sin høye syrlighet, uttalte tanninstruktur og stort lagringspotensial. 
  • Aromaer og smaker: Yngre viner kan ha fruktige aromaer som kirsebær, tørkede tranebær, jordbær, fioler og lakris. Etter hvert som vinen modnes, utvikler den mer komplekse smaker av tørkede fiken, kandiserte kirsebær, lær, tobakk, og sjokolade. 

 

Lagringskrav: 

  • Streng regulering: Brunello di Montalcino har DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), den høyeste kvalitetsbetegnelsen i Italia. Dette innebærer strenge krav til produksjon og lagring. 
  • Lagringstid: En Brunello må lagres i minst fire år, hvorav minst to år på eikefat og fire måneder på flaske, før den kan selges. 
  • Riserva: En "Riserva" må lagres i minst fem år. 
  • Lagringspotensial: Brunello-viner er kjent for sitt utmerkede lagringspotensial og kan ofte nytes først et tiår etter at de er tappet på flaske, og de fineste vinene kan lagres i flere tiår. 4. Mat og vin: 
  • Brunello di Montalcino er en tørr og tanninrik vin, noe som gjør at den krever mat med fylde og fett for å balanseres. 

 

Passer godt til: 

  • Kraftige kjøttretter som biff, lam og vilt. 
  • Soppsauser og trøffel. 
  • Modne oster. 
  • Tunge pastaretter og gryter.

Dag 2 i Napoli 25. september

Da nærmer vi oss 2 dager i Napoli, byen er full av fart! Det finnes ca 3500 restauranter her, vi har testet Napolitansk pizza, fried pizza, i kveld går vi for fisk og sjømat. I morgen skal vi på Napolitansk pizzakurs før vi setter oss på ferge til Sicilia.

Vi har vært på den originale Antica Pizzeria da Michel Napoli (samme kjede som omtalt under Firenze). Grei kø på en torsdags ettermiddag, folk satt overalt og spiste pizzaen, da det ikke var plass inne i restauranten. Se bilder nedenfor.

I tillegg har vi vært ved Piazza Garibaldi - Napoli.

Og gamlebyen med trange gater, smug, små restauranter, spennende leilighetsblokker med terasser, måtte vi også få med oss, se bilder nedenfor.

26. september pizzakurs i Napoli

Vi startet dagen med Napolitansk pizzakurs. 

Kokken meldte seg pizzakurs på Napolitan school of pizza og lærte seg å lage ekte Napolitansk pizza. Og ble belønnet med diplom som sertifikat for gjennomført kurs som:  Chef of Napolitan Pizza.

Se bilder nedenfor.

Gode kaker i Napoli og avreise til Sicilia

Lørdag 27. september, siste dag i Napoli, måtte innom et av byens veldig mange bakerier og prøve de fantastiske kakene. Bakeriene/konditoriene i Italia er ofte en kombinasjon kaker og is - gelato og utvalget er svært godt, noe for enhver smak. Se bilder nedenfor.

Turen gikk så videre til Sicilia med båt/ferge til Palermo på Sicilia. Og vi hadde bestilt overnatting i Mondello, en liten fiskerlandsby, som også er et strandparadis rett utenfor Palermo. Mondello er en idyllisk badeby kun 20 minutter fra Palermo sentrum. 

Det var en “befrielse” å komme til et så rolig og avslappet sted etter flere dager i storbyene Firenze og Napoli.

28. september, god morgen fra Mondello!

Kokken og vinelskeren er så fornøyde med Mondello at de ønsker å bli en dag til. Og det er forståelig, se bilder nedenfor.

30. september, på vei til Siracusa fra Mondello 

Etter noen rolige dager i Mondello, med god mat på strandrestauranter, er det på tide å sette kursen mot Siracusa. 

Siracusa ligger på Sicilias sør-øst kyst, hvor du kan beundre Artemistempelet og den sjarmerende Fonte Aretusa. Den vakre gamlebyen Ortigia, er et av de mest fascinerende reisemålene på Sicilia.

På veien fra Mondello til Siracusa, som ligger helt sør-øst på Sicilia, passerer man vulkanen Etna. 

1.oktober i Siracusa - Ortigia

Dagen ble tilbrakt i Siracusa eller Syracuse som byen også blir kalt. Ortigia er en øy som er hjertet av gamlebyen, og her finner du i tillegg til spennende byggverk og trange gater, et marked med rikelig utvalg av blant annet:

  • Sjømat
  • Krydder 
  • Frukt og grønnsaker

 

Vi fikk også oppleve litt regnvær, og det ble litt vått for torghandlerne på markedet i Ortigia.

Byen ligger slik til at man også kan se den kjente aktive vulkanen Etna.

Fredag 3. oktober, tid for hjemreise 

Alt har en ende, etter 16 opplevelsesrike dager på tur, var det tid for å reise hjem. Hele turen fra Milano til Sicilia ble totalt på 1700 km. 

Første strekket fra Milano, gjennom Piemonte og Toscana, ned til Firenze med bil, videre til Napoli med tog og så ble det ferge fra Napoli til Sicilia. Etter å ha prøvd å følge google sine veivalg og instruksjoner gjennom vindistriktene i Nord Italia, er dommen at google bør kjøre disse veien en gang til. 

Hjemturen gikk via København med Business Class på SAS, og det var en positiv opplevelse med tanke på serveringen. Et hyggelig måltid og en anerkjent Champagne. Til slutt er det bare å vente på toget nordover fra Gardermoen. 

Takk for turen!

Finn de beste prisene