









Etter en svært hektisk sommer med et nytt og spennende serveringskonsept -Piknik- i Mjøsparken i Brumunddal. Trenger kokken - Ole Martin og vinelskeren - Anders, en skikkelig ferie, og setter igang planleggingen.
Det måtte bli noe med god mat og vin. Valget ble en selvkomponert mat og vinreise fra nord til sør i Italia.
Både kokken og vinelskeren fikk utfoldet seg. Selv om kjøkkenet var lite og trangt, fikk kundene servert både kvalitetsmat og ikke minst svært gode viner og øl. I tillegg laget de en ny variant av softis, en båtis-kjeks med rørt jordbær i bunnen og rikelig med softis, toppet med sjokoladepulver. Dette ble sommerens slager, med flere tusen solgte softiser.
Turen startet med fly til Milano, finn flybilletter her.
La Morra er en liten landsby på en høyde i Piemonte-regionen, et av de viktigste områdene for produksjon av Barolo-vin. Byen er omringet av vinmarker og små vingårder, og byr på både gastronomiske opplevelser.
Vi valgte å bo på Uve Rooms & Wine Bar, et særdeles godt hotell med personlig preg. Et intimt boutiquehotell med bare 8 rom.
På dette hotellet finner du også en meget god restaurant og anerkjent vinbar.
Reisen begynte i Alba, hjertet av Langhe-regionen. Alba er kjent for den verdensberømte hvite albatrøffelen , og det arrangeres årlig en trøffelmarkedsfestival. Å besøke denne festivalen er en begivenhet man sent glemmer, Du kjenner den uimotståelig duft av trøfler når du beveger deg blant trøffeljegerne.
Mat står i sentrum i Piemonte, vi nøt den ene kulinariske perlen etter den andre – fra den rike, fyldige Tajarin-pastaen med smør og salvie, til den kremete Risotto al Barolo, og selvfølgelig, den ikoniske Vitello Tonnato. Hver rett var en hyllest til lokale råvarer, som man kan smake i hver munnfull.
Men det er vinen som virkelig definerer Piemonte. Regionen er hjem til noen av verdens mest prestisjefylte viner, deriblant kongen av viner, Barolo, og dronningen, Barbaresco. Å besøke en lokal vingård er som å tre inn i en annen verden. Vi fikk en omvisning i en tradisjonell vinkjeller, og historien om vinfremstillingen, til slutt fikk vi smake på de dype, komplekse vinene. Hver slurk fortalte en historie om jordsmonn, klima og generasjoner av lidenskap.
Den 18. september var det endelig tid for den første vinsmakingen.
Vi var super heldige og hadde fått innpass hos en liten familiedrevet vingård, Diego e Damiano Barale, midt i selveste Barolo under selve innhøstingen av Barbera druene. Vi møtte en engasjert familie som allikevel tok seg tid til oss. Det ble smakt ulike årganger av:
Vi fikk smake viner fra test flaskene til familien, viner som rett og ikke er sluppet på markedet enda.
Vingården er drevet etter økologiske prinsipper slik som de fleste andre produsentene i Barolo. Det var utrolig spennende å smake ferske viner kontra de som fatlagret på eik og flaske.
Et hett tips er å kjøpe 2021 årgangen av Barolo, i følge produsenten selv er det den beste årgangen han kan huske. Familien har et side prosjekt, de leier ut El-sykler for de som vil sykle rundt i Barolo og så klart på vinsmaking etterpå.
Bertinelli har siden 1895 – videreført tradisjon, kultur og smak gjennom sin produksjon av Parmesan i landsbyen Noceto, som ligger. ca 15 km vest for Parma. Bertinelli-gården, en levende vokter av en flere hundre år gammel arv. Her produseres den ekte Parmigiano Reggiano fra start til slutt – håndlaget med samme respekt for tradisjon og kvalitet som i generasjoner før.
Vi var så heldige å få omvisning hos Parmesano Reggiano produsenten Bertinelli. Produksjonen av Parmesan er et håndverk,den foregår uten kjøling i pakt med naturen Produksjonen der foregår hver eneste dag, med leveranse av melk 2 ganger pr dag.
Etter produksjonen av Parmesan så lagres alle hjulene i 12 måneder før kontroll og en nøye vurdering av om osten er godkjent som en ekte parmesano reggiano. Et besøke Bertinelli, er mer enn en matopplevelse – det er et møte med den ekte kulturen i Emilia-Romagna. Du får følge prosessen fra melk til ferdig lagret ost, lære hemmelighetene bak verdens mest berømte parmesan, og smake den sammen med regionens andre delikatesser som skinke fra Parma og lokale viner. Dette er ikke bare ost – det er en historie om lidenskap, tradisjon og den unike smaken av Parma.
Etter besøket hos Bertinelli gikk turen til den unike byen La Spezia.
Lokal informasjon for La Spezia og Cinque Terre
Søndagen ble en innholdsrik dag i Chianti
Lunsjen ble lagt til Albergo Ristorante Giovanni da Verrazzano, som ligger på torget i Greve in Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico. Opprinnelsen kan spores tilbake til middelalderen, noe som gjør stedet til en av de eldste gjestgiveriene i Europa. I dag videreføres den samme gjestfriheten – basert på kjærlighet til den lokale gastronomiske tradisjonen.
Falorni er en av de beste produsentene av kjøtt og spekemat i Italia. Vi hadde en spennende omvisning og fikk hilse på sjefen sjøl, som har passert 80 år. I over 200 år har Falorni produsert kjøtt og spekemat av høy kvalitet i hjertet av Chianti, og gitt hemmelighetene bak gamle oppskrifter og den håndverksmessige kunnskapen om produksjonen videre fra far til sønn.
De har et svært rikt utvalg av kjøttprodukter, se linken ovenfor.
Som du ser av bildene nedenfor er det en svært god alder på skinkene som henger til modning.
Etter å ha bodd på vinslott med fantastisk utsikt over vinmarker, ble det litt nedtur med B&B i Firenze med utsikt rett i en vegg.
L'Antica Pizzeria Da Michele, er en av Italias mest kjente kjeder av pizzarestauranter, og er tilstede i mange byer over hele Italia. Restauranten i Firenze måtte selvsagt besøkes.
Firenze er virkelig en historisk kultur by, med masse å by på. Vi har ingen fast plan når vi her i to dager, men har som vanlig funnet veldig god mat og vin.
Tidligere i dag tok vi bytaxi som ordentlige turister:-) En fin ting om du har lyst til å se deg rundt. I går opplevde vi ekte Napolitansk pizza, men i dag går vi for en enkel middag før Jazzklubb! I morgen går ferden til Napoli med tog.
Da har vi forflyttet oss til Napoli og hatt en forholdsvis rolig dag i byen.
Det ble lunsj med minipizzaer på restaurant på jernbanestasjonen.
Vi spiste pizza på OWAP - One World All Pizzas, en meget anerkjent pizzarestaurant, som får høy score på matsider.
Vi anskaffet 2 flasker av den svært anerkjente rødvinen Brunello di Montalcino Brunello di Montalcino er en av Italias mest prestisjefylte og høyt anerkjente rødviner.
Da nærmer vi oss 2 dager i Napoli, byen er full av fart! Det finnes ca 3500 restauranter her, vi har testet Napolitansk pizza, fried pizza, i kveld går vi for fisk og sjømat. I morgen skal vi på Napolitansk pizzakurs før vi setter oss på ferge til Sicilia.
Vi har vært på den originale Antica Pizzeria da Michel Napoli (samme kjede som omtalt under Firenze). Grei kø på en torsdags ettermiddag, folk satt overalt og spiste pizzaen, da det ikke var plass inne i restauranten. Se bilder nedenfor.
I tillegg har vi vært ved Piazza Garibaldi - Napoli.
Og gamlebyen med trange gater, smug, små restauranter, spennende leilighetsblokker med terasser, måtte vi også få med oss, se bilder nedenfor.
Vi startet dagen med Napolitansk pizzakurs.
Kokken meldte seg pizzakurs på Napolitan school of pizza og lærte seg å lage ekte Napolitansk pizza. Og ble belønnet med diplom som sertifikat for gjennomført kurs som: Chef of Napolitan Pizza.
Se bilder nedenfor.
Lørdag 27. september, siste dag i Napoli, måtte innom et av byens veldig mange bakerier og prøve de fantastiske kakene. Bakeriene/konditoriene i Italia er ofte en kombinasjon kaker og is - gelato og utvalget er svært godt, noe for enhver smak. Se bilder nedenfor.
Turen gikk så videre til Sicilia med båt/ferge til Palermo på Sicilia. Og vi hadde bestilt overnatting i Mondello, en liten fiskerlandsby, som også er et strandparadis rett utenfor Palermo. Mondello er en idyllisk badeby kun 20 minutter fra Palermo sentrum.
Det var en “befrielse” å komme til et så rolig og avslappet sted etter flere dager i storbyene Firenze og Napoli.
Kokken og vinelskeren er så fornøyde med Mondello at de ønsker å bli en dag til. Og det er forståelig, se bilder nedenfor.
Etter noen rolige dager i Mondello, med god mat på strandrestauranter, er det på tide å sette kursen mot Siracusa.
Siracusa ligger på Sicilias sør-øst kyst, hvor du kan beundre Artemistempelet og den sjarmerende Fonte Aretusa. Den vakre gamlebyen Ortigia, er et av de mest fascinerende reisemålene på Sicilia.
På veien fra Mondello til Siracusa, som ligger helt sør-øst på Sicilia, passerer man vulkanen Etna.
Dagen ble tilbrakt i Siracusa eller Syracuse som byen også blir kalt. Ortigia er en øy som er hjertet av gamlebyen, og her finner du i tillegg til spennende byggverk og trange gater, et marked med rikelig utvalg av blant annet:
Vi fikk også oppleve litt regnvær, og det ble litt vått for torghandlerne på markedet i Ortigia.
Byen ligger slik til at man også kan se den kjente aktive vulkanen Etna.
Alt har en ende, etter 16 opplevelsesrike dager på tur, var det tid for å reise hjem. Hele turen fra Milano til Sicilia ble totalt på 1700 km.
Første strekket fra Milano, gjennom Piemonte og Toscana, ned til Firenze med bil, videre til Napoli med tog og så ble det ferge fra Napoli til Sicilia. Etter å ha prøvd å følge google sine veivalg og instruksjoner gjennom vindistriktene i Nord Italia, er dommen at google bør kjøre disse veien en gang til.
Hjemturen gikk via København med Business Class på SAS, og det var en positiv opplevelse med tanke på serveringen. Et hyggelig måltid og en anerkjent Champagne. Til slutt er det bare å vente på toget nordover fra Gardermoen.
Takk for turen!